onsdag 3 mars 2021

Argento's Dracula (2012)


Dario Argento's Dracula eller Dracula 3D, är den italienska skräckfilmslegenden Dario Argento's (Suspiria, Phenomena) filmatisering av Bram Stokers klassiska bok om den blodsugande greven. I rollerna syns bland annat Asia Argento (Land of the Dead), Thomas Kretschmann (Peter Jackson's King Kong) och Rutger Hauer (Blade Runner, Hobo with a Shotgun). 

Handling: Dracula sprider skräck kring en stad i Transylvanien. Tjejerna Mina och Lucy söker efter Mina's försvunna pojkvän medans Dr Van Helsing och en präst tänker stoppa Dracula. 

Det jag inte gillade med filmen var främst de otroligt fula datoranimerade effekterna (med scenen med bönsyrsan som absolut bottenmärke), en visuell kung som Dario Argento, som ändå har mästerverket "Suspiria" i sin katalog, borde veta bättre. Musiken växlar från att ibland vara riktigt bra, med ett ledmotiv som för tankarna till Hammer's draculafilmer, till att ibland vara riktigt stereotypisk "spökfilmsmusik" spelat på det alldeles för klyschiga "spökljudsinstrumentet" theremin. Bortser man från dataanimationerna så är filmen stämningsfull och händelserik. Den är verkligen inte tråkig, men inte heller någon jättebra film. Se den om du gillar Argento, eller vill se en udda version av Dracula. 

2½ / 5

//Wilke

Inga kommentarer: