måndag 21 november 2022

Mom and Dad (2017)


Mom and Dad är en skräck-thriller med en hel del mörk humor, från 2017, regisserad av Brian Taylor (Crank). I rollerna syns bland annat Nicolas Cage (Wild at Heart, Color Out of Space), Selma Blair (Hell Boy och Lance Henriksen (Aliens, Pumpkinhead). 

Handling: Helt plötsligt så försöker alla föräldrar att döda sina barn. Vi får följa en syster och bror som försöker överleva till varje pris. 

Mom and Dad är lite som en zombiefilm, där de levande döda bytts ut mot mordiska föräldrar. Handlingen kan kännas lite fånig, men filmen balanserar bra mellan att inte ta sig själv på för stort allvar, samtidigt som den inte skojar bort det hela heller. Jag tyckte den var bra! Ett plus är musik från punkbandet Reagan Youth.

3,5/5

//Wilke

söndag 20 november 2022

Lost Highway (1997)


Dags för en så kallad "revisit" på Lost Highway som jag ursprungligen recenserade 2011. Lost Highway är en drama-rysar-thriller från 1997 regisserad av favoriten David Lynch (Twin Peaks, Wild at Heart). I rollerna syns bland annat Bill Pullman (Independence Day, Spaceballs), Patricia Arquette (Ed Wood), Henry Rollins (kändast som sångare i punkbandet Black Flag), Gary Busey (Point Break, Lethal Weapon) och Jack Nance (Erasorhead, Twin Peaks). 

Handling: Ett par börjar få mystiska kassettband skickade till sig, och rätt som det är så är de (eller inte?) inblandade i ett mord. En ung bilmekaniker blir kär i en tjej som är i ett förhållande med en maffiaboss.

Lost Highway är en konstnärlig, stämningsfull film som jag förstår mer av för varje gång jag ser den. Mycket lämnas öppet för tolkning. Jag gillar den starkt. Lost Highway är min favoritfilm av de filmer Lynch regisserade efter han var klar med Twin Peaks. 

4/5

//Wilke

måndag 14 november 2022

Mandy (2018)


Mandy från 2018 är en väldigt blodig, psykadelisk skräck-thriller regisserad av Panos Cosmatos (Beyond the Black Rainbow). I rollerna ser vi bland annat Nicolas Cage (Color Out of Space, Wild at Heart), Andrea Riseborough (The Death of Stalin) och Olwen Fouere (The Northman, Texas Chainsaw Massacre 2022).

Handling: Ett gäng mordiska hippies och deras demoner (som påminner om Cenobites i Hellraiser) dödar Nicolas Cage fru, och nu måste han hämnas. 

Mandy hade varit en bra film om det inte vore för alla störande visuella effekter. Jag förstår att någon som är pårökt säkert uppskattar filmen, men för en nykter hjärna så blir det jobbigt. Tankarna far till visuella katastrofer som "Angry Red Planet". Halva filmen är utan en massa visuella effekter, och den halvan gillade jag. Handlingen är spännande, men de visuella effekterna gör filmupplevelsen dålig.

2/5

//Wilke

lördag 5 november 2022

Halloween Ends (2022)


Halloween Ends är den tredje och sista filmen i den nya Halloween-trilogin regisserad av David Gordon Green (Halloween, Halloween Kills). I rollerna syns Jamie Lee Curtis (Halloween, The Fog), Andi Matichak (Halloween, Halloween Kills) och nytillskottet Rohan Campbell (Hardy Boys). 

Handling: En kille anklagas för ett barns död efter att han varit barnvakt åt barnet. Killen blir utstött men lär känna Jamie Lee Curtis och hennes barnbarn varpå en romans uppstår mellan barnbarnet och killen. Seriemördaren Michael Myers bor i kloakerna och gör sig redo att döda Laurie en gång för alla. 

Mitt stora problem med Halloween Ends är att det inte känns som en Halloweenfilm. Det känns som att filmskaparna har skrivit en helt annan film, och sedan kommit på att "just ja, det är en Halloweenfilm vi gör, vi måste trycka in lite Michael Myers också!". Hela historien om barnvakten hade funkat som en separat film, men i Halloween Ends så ges denna historia för stor plats på bekostnad av Michael Myers.

Det är inget fel att försöka vara nyskapande, men en Halloween-film med 15 minuter Michael Myers är som en Harry Potter-film där karaktären Harry Potter bara skulle vara med i 15 minuter. Det funkar inte. Jag hade velat se en riktigt lång, brutal, jävla fight mellan Jamie Lee Curtis och Michael Myers, det man fick var alldeles för lite. 

Allt är dock inte katastrof. Jag gillade början och jag gillade slutet. Musiken var också bra med den klassiska themesången och även musik av bra punkband som Dead Kennedys och The Cramps. Dock räcker detta tyvärr inte. 

2/5

//Wilke

torsdag 3 november 2022

Terrifier (2016)


Terrifier är en slasher från 2016 regisserad av Damien Leone. I rollerna syns bland annat David Howard Thronton.

Handling: En ondskefull clown försöker döda en ung tjej och hennes kompisar. 

Tyvärr så var specialeffekterna det enda som var bra med den här filmen. Det känns som att filmskaparna tagit fram en lista på stereotypiska karaktärer och händelser som förekommer i skräckfilmer och sedan fyllt Terrifier med det. Värst var karaktären "galen-kvinna-med-docka" som inte fyllde någon funktion alls? En annan dålig grej var när en tjej blir knivhuggen i hälsenan, men sedan kan hon ändå springa där ifrån som om ingenting har hänt. 

Inte min kopp av te. 

1,5/5

//Wilke

onsdag 2 november 2022

Pig (2021)


Pig är en annorlunda drama/thriller från 2021 regisserad av nykomlingen Michael Sarnoski. Detta är hans första långfilm. I huvudrollen ser vi favoriten Nicolas Cage (Wild at Heart, Color out of Space). 

Handling: Nicolas Cage bor mitt i ingenstans med sin gris. En dag blir grisen stulen och Cage måste ta sig in till den hemska storstaden, där han har ett förflutet, för att hitta sin gris igen. 

Ibland recenserar jag filmer utanför skräck- och science fiction-genren. Om en film är tillräckligt udda så kan den lyftas fram här på bloggen. Pig är en spännande, fin och udda film, men slutet är verkligen inte tillfredställande. Stämningen byggs upp till vad som skulle kunna bli en storslagen final, men sedan så lämnas man där utan ett ordentligt slut, och det sänker helhetsbetyget. 

3/5

//Wilke