onsdag 14 februari 2024

Possession (1981)


Possession är en surrealistisk, psykologisk drama-rysare från 1981 regisserad av Andrzej Zulawski (The Devil, That Most Important Thing: Love). I rollerna syns en ung Mark Neill (Jurassic Park) och Isabelle Adjani (Werner Herzogs Nosferatu). Monstereffekterna är gjorda av Carlo Rambaldi som bland annat stod för effekterna i E.T. och Alien. 

Handlingen är inte helt lätt att beskriva, men det här är min tolkning: En man och en kvinna ska separera efter att kvinnan erkänt att hon varit otrogen med en annan man i ett år. Denna separation kastar in båda karaktärerna i total galenskap. Mannen flyr verkligheten och fantiserar ihop (?) en ny perfekt, oskyldig version av kvinnan. Kvinnan börjar göda ett monster i sin nergångna lägenhet i Kreuzberg. Vad som är verklighet, och vad som sker i karaktärernas huvuden är ibland svårt att skilja på. 

Possession är en helt unik film. Jag har aldrig sett något liknande. Den är psykologisk, men lagom jobbig. Den innehåller en hel del våld och blod. Karaktärerna beter sig konstigt, och reagerar inte som en normal människa skulle reagera. Possession är filmad på ett speciellt sätt, och karaktärerna rör sig märkligt. Possession känns som en film som man kanske förstår mer utav, ju fler gånger man ser den. En film om separationer, driven av total galenskap. Den är filmad i Väst-Berlin, och Berlinmuren syns ofta i bakgrunden i flera scener. 

Överlag så var den intressant, men samtidigt väldigt kaosartad och svårbegriplig. Jag kollade upp lite recensioner på nätet och det verkar vara en film som många antingen älskar eller hatar. Jag lägger mig någonstans i mitten. 

3/5

//Wilke

Inga kommentarer: