tisdag 28 februari 2012

Barton Fink (1991)


Barton Fink är en Drama/Rysare från 1991 gjord av bröderna Coen som gjort sig kända för filmer som The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? och No Country For Old Men.

Barton Fink börjar som en ganska vanlig dramafilm om en författare som hamnar i Hollywood där han ska skriva manus till en brottningsfilm. Han bor i ett rätt kusligt hotell med en festlig försäkrings-försäljare som granne. Efter ungefär halva filmen får filmen en helt ny vändning och helt plötsligt befinner vi oss i rysare med mardrömmsliknande vibbar.

Mycket bra film, med ett fantastiskt slut som inte går att gissa sig till. Riktigt jävla bra!

En stark 4:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke


måndag 20 februari 2012

Frankenstein meets the Wolf Man (1943)


Då ger vi oss bakåt i tiden igen, tillbaks till de svartvita gamla klassikerna. Jag vet inte exakt var i wolfman-serien den här rackaren hamnar. Men i Frankensteinserien ser det ut såhär i den kronologiska ordningen:

1. Frankenstein (1931)
2. Bride of Frankenstein (1935)
3. Son of Frankenstein (1939)
4. Ghost of Frankenstein (1942)
5. Frankenstein meets the Wolf Man (1943)
6. House of Frankenstein (1944)

I rollerna ser vi Lon Chaney Jr (Mumiens Grav, the Wolfman) och Bela Lugosi (Dracula, Plan 9 from Outer Space) och för regi står Roy William Neill som även låg bakom Sherlock Holmes-filmerna från 40-talet.

HANDLING: Lon Chaney Jr spelar återigen varulven Larry Talbot som söker hjälp hos en Romsk kvinna eftersom han måste bli av med sin varulvsförbannelse. De reser ihop till staden där Dr Frankenstein brukade leva i. Snart väntar en konfrontation mellan 2 av filmhistoriens kändaste monster! Wolfman VS Frankenstein!

Bra film!

3 av 5 möjliga.

//Wilke

tisdag 7 februari 2012

Sherlock (2010) (Säsong 1 & 2)


Okej, nu hamnar vi lite avsides igen, jag vet. Det är sånt som händer här på Skrattar och Spyr. Jag vill tipsa (och tvinga) er att se BBC-serien Sherlock som jag precis nördat 2 säsonger av. Detta är en modern tolkning av den gamla klassiska sagan om Sherlock Holmes och Dr Watson.

Det utspelar sig i nutid. Sherlock och Watson hyr ett rum i centrala London. Istället för att skriva dagbok (som Watson gör i originalböckerna) så bloggar han i den här moderna tolkningen, istället för att ta en massa opium så försöker Sherlock sluta röka och istället för att ha kommit hem ifrån 1890-talets krig i Afghanistan så har Dr Watson kommit hem från 2000-talets krig i Afghanistan (Bra timing va?).

HANDLING: Sherlock och Watson är privatdetektiver som jobbar med att lösa ovanligt komplicerade brott. Sherlock är en helt känslokall sociopat medans Watson är en omtänksam kille som försöker få ihop sitt kärleksliv. Sherlocks bror Mycroft är en av Englands mäktigaste herrar och Sherlocks psykopatiska ärkefiende  Moriarty gör allt i sin väg för att döda Sherlock.

Fruktansvärt spännande!

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

söndag 5 februari 2012

The Omen (1976)


The Omen är en ockult skräckfilm från 1976, med tema djävulen. För regi står Richard Donner (The Goonies). I rollerna ser vi Gregory Peck (To Kill a Mockingbird, the Guns of Navarone) och Harvey Stephens (Omen 2006).

Handling: Kl 6 på morgonen den 6/6 1976 föds Damian. Damian adopteras av en rik byråkrat. Vad den rika nyblivna fadern till en början inte vet, är att Damian är son till Antikrist, och sänd till jorden för att påbörja undergången. 

The Omen är en välgjord rysarklassiker som även har inslag av deckare och mysteriefilm. Musiken är fruktansvärt obehaglig, och soundtracket räknas som en av de obehagligaste i filmhistorien. 

Mycket bra film som jag ständigt återkommer till. En dag ska jag ta tag i det och se uppföljarna. 

4 av 5 poäng. 

//Wilke


Frankenstein (1931)


Frankenstein är mycket viktig film. Tillsammans med Dracula så skulle jag påstå att det är en av de viktigaste filmerna för skräckfilms genren. Det här är filmen som gjorde "Galen-professor-skapar-monster"-filmen populär. Frankenstein sägs vara den mest koipierade filmen som gjorts. För regi står James Whale som även gjorde uppföljaren "Bride of Frankenstein" och även klassikerna "Invisible Man" och "Old Dark House".

Ett väldigt stort missförstånd med den här filmen är att folk tror att monstret heter Frankenstein, men så är det INTE. Det är proffesorn som skapar monstret som heter Frankenstein medans man refererar till monstret som "the Monster" eller "Frankensteins Monster".

I rollen som Frankensteins monster ser vi Boris Karloff, som på 30-40-talet tillsammans med Bela Lugosi (Dracula), Vincent Price (The Fly) och Lon Chaney Jr (Wolf Man) räknas till skräckfilmseliten runt den här tiden.

HANDLING: Galen vetenskapsman snor lik tillsammans med sin puckelryggade kollega Fritz. De bygger ihop ett monster som sedan löper amok.

Klassiker, en stark 4:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

lördag 4 februari 2012

Phantom of the Opera (1943)


Då fortsätter vi med ännu en Universal-Monsterfilm. Nämligen "Fantomen På Operan". Det finns en version som är ännu äldre (1925), men idag ger vi oss in på 40-tals versionen.

Fantomen På Operan är en lite annorlunda monsterfilm. Om jag ska lägga den inom några genrer så skulle det bli Drama/Rysare. Det sjungs hej vilt i den här filmen, så folk som ogillar klassiska musikaler blir varnade. Men det kanske ni redan listat ut eftersom filmen heter "Fantomen På OPERAN". Men det läskiga då? Jo:

HANDLING: En man jobbar som musiker i en orkester på en opera. En dag får han sparken och inser att operachefen har stulit musikstyckena han skrivit själv. Detta blir ingen bra kombo. Han börjar strypa och slå ihjäl folk och lyckas även bränna sönder sitt ansikte. Det blir en dålig vecka för honom med andra ord... Samtidigt får vi följa hans favorit sångerska och hennes 2 vänner (En polis och en skådespelare) som ständigt slåss om hennes uppmärksamhet.

Bra film, en stark klassiker. Dock så är inte jag den typen som gillar klassisk musik och opera (Lyssnar mest på Punk och Progg hehe) så för min smak blir det lite för mycket sång. Men endå en bra film och slutscenen när kloakerna kollapsar är fantastisk. Helt klart köp-och-se-värd.

En 3:a av 5 möjliga poäng får den.

//Wilke