lördag 4 februari 2012

Phantom of the Opera (1943)


Då fortsätter vi med ännu en Universal-Monsterfilm. Nämligen "Fantomen På Operan". Det finns en version som är ännu äldre (1925), men idag ger vi oss in på 40-tals versionen.

Fantomen På Operan är en lite annorlunda monsterfilm. Om jag ska lägga den inom några genrer så skulle det bli Drama/Rysare. Det sjungs hej vilt i den här filmen, så folk som ogillar klassiska musikaler blir varnade. Men det kanske ni redan listat ut eftersom filmen heter "Fantomen På OPERAN". Men det läskiga då? Jo:

HANDLING: En man jobbar som musiker i en orkester på en opera. En dag får han sparken och inser att operachefen har stulit musikstyckena han skrivit själv. Detta blir ingen bra kombo. Han börjar strypa och slå ihjäl folk och lyckas även bränna sönder sitt ansikte. Det blir en dålig vecka för honom med andra ord... Samtidigt får vi följa hans favorit sångerska och hennes 2 vänner (En polis och en skådespelare) som ständigt slåss om hennes uppmärksamhet.

Bra film, en stark klassiker. Dock så är inte jag den typen som gillar klassisk musik och opera (Lyssnar mest på Punk och Progg hehe) så för min smak blir det lite för mycket sång. Men endå en bra film och slutscenen när kloakerna kollapsar är fantastisk. Helt klart köp-och-se-värd.

En 3:a av 5 möjliga poäng får den.

//Wilke




Inga kommentarer: