söndag 5 februari 2012

Frankenstein (1931)


Frankenstein är mycket viktig film. Tillsammans med Dracula så skulle jag påstå att det är en av de viktigaste filmerna för skräckfilms genren. Det här är filmen som gjorde "Galen-professor-skapar-monster"-filmen populär. Frankenstein sägs vara den mest koipierade filmen som gjorts. För regi står James Whale som även gjorde uppföljaren "Bride of Frankenstein" och även klassikerna "Invisible Man" och "Old Dark House".

Ett väldigt stort missförstånd med den här filmen är att folk tror att monstret heter Frankenstein, men så är det INTE. Det är proffesorn som skapar monstret som heter Frankenstein medans man refererar till monstret som "the Monster" eller "Frankensteins Monster".

I rollen som Frankensteins monster ser vi Boris Karloff, som på 30-40-talet tillsammans med Bela Lugosi (Dracula), Vincent Price (The Fly) och Lon Chaney Jr (Wolf Man) räknas till skräckfilmseliten runt den här tiden.

HANDLING: Galen vetenskapsman snor lik tillsammans med sin puckelryggade kollega Fritz. De bygger ihop ett monster som sedan löper amok.

Klassiker, en stark 4:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Inga kommentarer: