tisdag 31 oktober 2017

The Lost World (1960)



The Lost World är en äventyrs/monsterfilm från 1960 skapad för att försöka konkurrera med "En världsomsegling under havet". För regi står Irwin Allen som kanske är mest känd för att vara en av personerna bakom tv-serien "Lost in Space". Denna film är bara en av många filmatiseringar på boken med samma namn av Sherlock Holmes-skaparen Arthur Conan Doyle.

Handling: Ett gäng forskare och äventyrare beger sig till en avlägsen plats i Sydamerikas djungler där det sägs finnas Dinosaurier. Deras kollegor försvann nämligen där borta med sin expedition 3 år tidigare. Ska de hitta sina kamrater vid liv?

Dinosaurierna är uppenbart ödlor som fått dinosaurie-delar fastlimmade på sig.

Påkostad film, stundvis underhållande. Men jag föredrar i så fall "En Världsomsegling Under Havet".

2/5

//Wilke

tisdag 24 oktober 2017

Beyond Re-Animator (2003)


Beyond Re-Animator är den tredje och sista delen i Re-Animator-trilogin som är baserad på en berättelse av H.P. Lovecraft. Den första filmen är en av mina absoluta favoritfilmer. Tvåan var också bra och trean är faktiskt bra den med! För regi ser vi åter igen Brian Yuzna som även låg bakom "Bride of Re-Animator".

I huvudrollen som den smått galne läkaren Herbert West ser vi åter igen Jeffrey Combs.

Handlingen: Vår anti-hjälte och galne läkare Herbert West är inlåst bakom lås och bom. När han hastigt kastas in i fängelsets vårdavdelning så kan experimenten med att väcka de döda till liv igen åter ta fart.

3/5

//Wilke

söndag 22 oktober 2017

Green Room (2015)


Green Room är en Skräck-Thriller från 2015 regisserad av Jeremy Saulnier (Blue Ruin). I rollerna syns bland annat Alia Shawkat (Three Kings), Mark Webber (13 Sins), Anton Yeltchin (Fright Night 2011) som tyvärr dog i en tragisk olycka 2016 27 år gammal OCH ingen mindre än Patrik Stewart (Star Trek).

Handling: Ett Punkband blir bokat till en Nazistisk Skinhead-spelning. Efter ett bråk blir någon knivskuren och snart befinner sig bandet i en gisslansituation som snabbt eskalerar till en kamp om överlevnad.

Kul med en film som är obehaglig utan att ha med massa övernaturliga saker.

Är man intresserad av Punk och Hardcore-musik som jag är så kommer man gilla filmen. Bilder, t-shirts och musik med Misfits, Poison Idea, 7 Seconds, GBH, Minor Threat och Bad Brains hörs och syns genom filmen.

Riktigt jävla spännande.

4/5

//Wilke


måndag 16 oktober 2017

Oasis of the Zombies (1982)


Oasis of the Zombies är den fjärde filmen jag ser av B-filmsregissören Jesus "Jess" Franco. Av de 4 Franco-filmer jag sett hittills har 2 varit bra och 2 har varit dåliga. Den här var bedrövligt dålig.

De levande döda i den här filmen ser ut som de blivit bajsade i ansiktet av fåglar och hela filmen har så dålig kvalite' att jag inte skulle vara förvånad om den var filmad med en potatis.

Handling: Ett gäng folk letar Nazi-guld i någon gammal Tysk koloni när de plötsligt anfalls av Zombies.

Nej tack.

1/5

//Wilke


söndag 15 oktober 2017

Dracula, Prisoner of Frankensten (1972)


Då var det dags för en riktig B-film! Dracula, Prisoner of Frankenstein (eller "Dracula contra Frankenstein" som den också kallas) är en lågbudget-skräckfilm från 1972 regisserad av Jesus "Jess" Franco. En regissör som sprutade ur sig filmer, ibland över 6-7 filmer om året. Vissa är påkostade med stora skådespelare, vissa är bara hastigt filmade och ihopklippta. Ofta har blod och sex fått ersätta handlingen i Jess Francos filmer.

I denna film syns i rollerna bland annat Dennis Price (Twins of Evil), Howord Vernon (Delikatessen) och Luis Barboo (Conan barbaren).

Handling: Dr Frankenstein har tagit kontroll över Greve Dracula och håller på att bygga en arme' av vampyrer som han ska ta över världen med.

Fladdermössen ser ut att vara gjorda av papper, Frankensteins monster ser ut som någon som blivit målad i ansiktet på ett barnkalas och Dracula (bilden) ser ut som Olof Palme som går igen. Kan tänka mig att om Ed Wood varit verksam på 70-talet så är det så här hans filmer skulle sett ut.

Väldigt lite dialog, vilket jag kan tycka är skönt ibland. Dracula, Prisoner of Frankenstein är så muppig och lågbudget att den blir godkänd.

2½ / 5

//Wilke

Vampyros Lesbos (1971)


Vampyros Lesbos eller "Lesbian Vampires" som den också kallas är en psykadelisk dramarysare med mycket naket i, regisserad av Jesus "Jess" Franco (Dracula prisoner of Frankenstein).

Handling: En lesbisk vampyr som är typ Draculas barns-barns-barn bor i Turkiet i en modern lyxvilla dit hon lockar unga tjejer som hon ska döda....

Ja haha. Det här var inte någon bra film. Hela filmen utspelar sig i dagsljus vilket inte är särskilt läskigt, långa tagningar, mycket naket (dvs lite handling), mycket dålig jazzmusik. En kulturell bajskorv som skickats från Hippie-eran.

Att Vampyros Lesbos får lika högt betyg på IMDB som Jess Franco's Count Dracula är för mig helt obegripligt. Count Dracula var en bra film, den här var kass.

1/5

//Wilke


lördag 14 oktober 2017

Count Dracula (1970)



Efter att ha lyssnat på podden Udda Ting med filmskaparen Henrik Möller så fick jag nys om en regissör jag inte lagt märke till förut. Jesus "Jess" Franco, en spansk filmskapare som klämde ur sig filmer som en skitnödig höna. Jess Franco filmade ofta 2-3 filmer samtidigt så tydligen ska kvaliten på hans filmer variera stort. Hur som helst så beslutade jag mig för att börja med en av hans mer påkostade filmer och eftersom jag är en stor Dracula-fantast så föll valet på Jess Francos Count Dracula.

I rollerna syns bland annat Herbert Lom som jag minns som Chief Inspector Dreyfuss i dom gamla Rosa Pantern-filmerna. Klaus Kinski som spelade Dracula i Werner Herzogs Nosferatu och som mörkrets furste ser vi Christopher Lee som spelat Dracula i 7 st Hammer-filmer också. Idag är dock Lee mest känd för sin roll som Sauroman i Sagan om Ringen.

Handling: Dracula sprider skräck i Transylvanien och köper sen ett gammalt hus i London och flyttar dit för att hitta nya offer. Den stora skillnaden med denna version är att Dracula blir yngre av människors blod. Dracula dödar alltså för att hålla sig ung.

Bra film! Men jag föredrar Dracula från 1931 eller Horror of Dracula från 1958.

3/5

//Wilke

onsdag 11 oktober 2017

The Invisible Ray (1936)


The Invisible Ray är en sci-fi/rysare från 1936 regisserad av Lambert Hillyer (Draculas Daughter). I huvudrollerna syns skräckfilms-giganterna Boris Karloff (Frankenstein) och Bela Lugosi (Dracula).

Handling: Boris Karloff och Bela Lugosi spelar två forskare som reser till Afrikas djungler där de finner ett nytt ämne som de kallar Radium X. Karloff blir smittad av Radium X och skapar en dödlig stråle som han vill utplåna folk med medans Lugosi vill använda Radium X för att bota sjukdomar. Hur ska det gå?

Inget mästerverk, men en underhållande sci-fi/rysare med spännande handling.

3/5

//Wilke

The Tomb of Ligeia (1964)


Då var det dags för ännu en Edgar Allan Poe-film regisserad av Roger Corman (The Terror, Little Shop of Horrors). Även denna gång ser vi Vincent Price (The Fly, Edward Scossorhands) i huvudrollen.

Filmen har helt felaktigt lanserats i Sverige under namnet "Mannen i vaxkabinettet". Detta är helt fel då det endast existerar en vaxdocka i hela filmen och den är endast med i några sekunder. Förmodligen döptes filmen till detta för att kapitalisera på filmen "House of Wax" från 1953 som Vincent Price blev känd för i Sverige.

Handling: En man som är besatt av sin döda fru Ligeia får svårare och svårare att se skillnad på vad som är verklighet och vad som inte är det när han träffar en ny kvinna. Det är något som inte stämmer, och katten är helgalen.

Fin, kuslig scenografi och bra skådespel, men överlag rätt långsam.

2½ / 5

//Wilke

fredag 6 oktober 2017

1984 (1984)


Då var det dags för filmatiseringen av George Orwells klassiska bok 1984 från 1948. För regi står Michael Radford (Köpmannen från Venedig) och i huvudrollerna syns John Hurt (Alien, V för Vandetta), Richard Burton (Where Eagles Dare) och Suzanna Hamilton (Tale of a Vampire).

HANDLING: Världen domineras av 3 gigantiska nationer. Oceanien, Euroasien och Östasien. I Oceanien styr diktatorn Big Brother och hans parti Ingsoc med järnhand. England har utvecklats till den totala diktaturen där invånarna ständigt övervakas av kameror, avlyssnas och förföljs av den fruktade tankepolisen. All kärlek är förbjuden förutom kärleken till diktatorn Big Brother.

Vi får följa Winston, en man som jobbar på sanningsministeriet där man ändrar på historien och bestämmer vem som är fiende och vem som är vän till partiet. Winston börjar dock tvivla på Big Brother och förälskar sig även i Julia, en kombo som är totalt förbjuden i Oceanien. Dessutom verkar det finnas en underjordisk motståndsrörelse som tänkt störta Big Brother och hans parti Ingsoc?

Idag är sorgligt nog 1984 kanske mest känd för att vara boken som namngivit skitserien "Big Brother".

Detta är en mycket bra filmatisering av en ännu bättre bok! Se filmen men läs framförallt boken!

4/5

//Wilke