fredag 6 oktober 2017

1984 (1984)


Då var det dags för filmatiseringen av George Orwells klassiska bok 1984 från 1948. För regi står Michael Radford (Köpmannen från Venedig) och i huvudrollerna syns John Hurt (Alien, V för Vandetta), Richard Burton (Where Eagles Dare) och Suzanna Hamilton (Tale of a Vampire).

HANDLING: Världen domineras av 3 gigantiska nationer. Oceanien, Euroasien och Östasien. I Oceanien styr diktatorn Big Brother och hans parti Ingsoc med järnhand. England har utvecklats till den totala diktaturen där invånarna ständigt övervakas av kameror, avlyssnas och förföljs av den fruktade tankepolisen. All kärlek är förbjuden förutom kärleken till diktatorn Big Brother.

Vi får följa Winston, en man som jobbar på sanningsministeriet där man ändrar på historien och bestämmer vem som är fiende och vem som är vän till partiet. Winston börjar dock tvivla på Big Brother och förälskar sig även i Julia, en kombo som är totalt förbjuden i Oceanien. Dessutom verkar det finnas en underjordisk motståndsrörelse som tänkt störta Big Brother och hans parti Ingsoc?

Idag är sorgligt nog 1984 kanske mest känd för att vara boken som namngivit skitserien "Big Brother".

Detta är en mycket bra filmatisering av en ännu bättre bok! Se filmen men läs framförallt boken!

4/5

//Wilke


Inga kommentarer: