torsdag 15 mars 2018

The Shining (1997)


Stephen King var inte nöjd med Stanley Kubricks mästerverk från 1980 då han ansåg att den inte följde boken tillräckligt troget. Mick Garris (Pestens Tid) sattes i regissörsstolen och i rollerna som familjen som ska tillbringa en vinter på The Overlook Hotel ser vi Steven Weber (Dracula: Dead and Loving It), Rebecca De Morney (The Hand That Rocks the Cradle) och Courtland Mead (Recess).

The Shining från 1997 är en miniserie som är ungefär 6 timmar lång. Så det är ganska mycket att ta sig igenom. Den stora skillnaden från Kubricks version är att mycket av handlingen kretsar kring karaktären Jacks alkoholism. Är abstinensen efter alkohol det som får honom att se dessa spöken? Istället för en labyrint utanför Hotellet så är det en park med skulpturer och The Shining från 1997 känns mycket mer som en så kallad Haunted House-film än Kubricks version från 1980.

En positiv sak med Shining från 1997 är att karaktären Jacks galenskap ges tid åt att byggas upp. Serien består av 3 delar. I den första är han som vilken kärleksfull far som helst, i den andra delen börjar det snurra i skallen på honom och i den tredje blir han spritt språngande galen.

Handling: En familj ska bo isolerade i ett stort Hotell mitt i ingenstans själva över vintern.

Ett minus är skådespelet som inte alls är lika bra som i Kubricks version. Ett annat minus är effekterna som ibland är bra, men ibland helt föråldrade. Är man ett fan av Kubricks film från 1980 och Stephen Kings bok så tycker jag ändå att man ska se den här. Är man inte det, kan man låta bli.

3/5

//Wilke

Inga kommentarer: