torsdag 3 januari 2019

1984 (1956)


Då var det dags för den tidigaste filmatiseringen av George Orwells klassiska bok "1984". För regi står Michael Anderson (Logans Run) och i huvudrollerna syns Edmond O'brien (The Man Who Shot Liberty Valance), Jan Sterling (Ace in the Hole) och Michael Redgrave (The Innocents).

Handling: Winston bor i den totala diktaturen Oceanien där diktatorn Storebror och hans parti Ingsoc styr med järnhand. I Storebrors Oceanien så är det bara Storebror som får älskas. Så när Winston och Julia blir kära i varandra så inser de att de måste göra motstånd.

Jag är ett stort fan av boken, så jag har svårt för de ändringar de gjort i den här filmen. Vissa karaktärer har av någon underlig anledning bytt namn. Karaktären Julia har "tonats ner", i boken är hon en förbannad rebell, i den här filmatiseringen så känns hon mer anpassad till 50-talets kvinnosyn.

Filmen var underhållande, men filmatiseringen från 80-talet med John Hurt är mycket bättre. Men har du redan läst boken och sett filmen från 80-talet, och inte kan få nog, så se 1984 från 50-talet också, för all del.

2½ / 5

//Wilke

Inga kommentarer: