söndag 3 november 2019

Escape from New York (1981)


Escape from New York eller Flykten från New York är en science fiction-action-film från 1981 regisserad av den briljante regissören John Carpenter (Halloween, The Thing). I rollerna syns en hel uppsjö med bra skådespelare, några av dem är Kurt Russel (The Thing), Lee Van Cleef (Den Onde, Den Gode, Den Fule), Ernest Borgnine (På Västfronten Intet Nytt, The Devils Rain), Donald Pleasence (känd som Dr Loomis i Halloween-filmerna) och Isaac Hayes (känd som Chef i South Park).

Handling: I en nära framtid så har hela staden New York blivit ett fängelse, utan vakter. Istället har en stor mur dragits runt staden och minor har placerats ut för att hindra fångarna från att lämna staden. När USAs presidents flygplan kraschar i denna post-apokalyptiska laglösa stad så skickas en bankrånare (Kurt Russel) in för att rädda presidenten.

Escape from New York är en sån där film man ska ha sett om man gillar John Carpenter, men jag måste erkänna att jag inte sett den själv för än nu, vilket är alldeles för sent. Det är en riktigt bra film. Jag gillar Ernest Borgnines (på bilden) karaktär. Han gör en mycket bra biroll!

4/5

//Wilke

Inga kommentarer: