söndag 2 augusti 2020

The Fearless Vampire Killers (1967)



The Fearless Vampire Killers, eller "Dance of the Vampires" som den också är känd som, är en skräckkomedi från 1967 regisserad av Roman Polanski (Rosemary's Baby, The Ninth Gate). I rollerna syns bland annat Sharon Tate (mest känd för att hon mördades av Charles Mansons knarkarsekt), Jack MacGowran (Exorcisten) och Ferdy Mayne (Where Eagles Dare).

Handling: En expert på fladdermöss och hans fumlige assistent måste rädda en kvinna från Greve Von Krolocks slott. Slottet är dessvärre fullt med vampyrer. 

Jag har känt till The Fearless Vampire Killers länge, då punkbandet Bad Brains, som jag lyssnat på i säkert 14 år, har en låt med samma namn. Humorn i filmen domineras av så kallad slapstick, alltså samma humor som Charlie Chaplin, Peter Sellers (Rosa Pantern-filmerna) och Rowan Atkinson (Mr Bean) gjort sig kända för. Jag gillar tycker sånt är kul, men förstår att det är en föråldrad humorstil, som inte är så populär idag. I övrigt är filmen väldigt atmosfärisk, det är 1700-tal och mycket kostymer och rökmaskiner som gäller. 

3/5

//Wilke

Inga kommentarer: