lördag 16 januari 2021

The Bad Seed (1956)

The Bad Seed, eller "Det Onda Arvet" som den lanserades som i Sverige, är en dramarysare från 1956 regisserad av Mervyn Leroy, som framför allt är känd som regissören bakom Wizard of Oz (1939). I rollerna syns bland annat Henry Jones (Vertigo), Eileen Heckard (Butterflies Are Free) och Patty McCormack (The Sopranos). The Bad Seed måste vara en av de tidigaste filmerna om ondskefulla barn. 

Handling: En mamma ska vara ensam med sitt barn några veckor medans pappan är iväg på jobb. Dottern är bortskämd, manipulativ och ondskefull. När dottern dödar ett annat barn måste mamman välja mellan att skydda sitt älskade barn, eller gå till polisen och berätta vad som har hänt. Snabbt går det inte, och dottern är redo att döda igen. 

Jag gillade The Bad Seed! En bra dramarysare med en extremt duktig barnskådespelare. Patty McCormack som var 10 år när filmen gjordes, gör ett kanonjobb. Glöm inte att se den bisarra scenen efter eftertexterna. Jag skrattade. Ett bisarrt meddelande från 1950-talet. I övrigt så är filmen spännande från början till slut. Kul trivia är att det gamla post-punkbandet Nick Cave and The Bad Seeds tagit sitt namn från denna film. 

3½ / 5

//Wilke

Inga kommentarer: