torsdag 10 juni 2021

Nosferatu (1922)


Nu beger vi oss 99 år tillbaka i tiden. Nosferatu är den klassiska rysaren från 1922 regisserad av F.W. Murnau. I huvudrollen som den ondskefulle Greve Orlok ser vi den ikoniske skådespelaren Max Schreck. 

Handling: Greve Orlok är intresserad av att köpa en fastighet i Europa. Orlok är vampyr, och död följer honom. 

Ni känner igen handlingen va? Jo, det stämmer. Nosferatu bygger på Bram Stoker's Dracula. På 1920-talet så hade dock Bram Stoker fortfarande släktingar vid liv, som inte var så sugna på att släppa rättigheterna till boken, därför så bestämde sig regissören Murnau att gå runt patentet och helt enkelt bara byta namn på alla karaktärer. 

Nosferatu är långt före sin tid. Kostymen är extremt snygg och stämningen genom filmen är riktigt kuslig. Filmen behandlar ungefär den första hälften av Dracula, här är resan mer i fokus än konfrontationen med bokens huvudpersoner. Nosferatu från 1922 är en stumfilm, så man ska vara i rätt sinnesstämning när man ser den. Det är en jättebra film som jag starkt rekommenderar tillsammans med Werner Herzog's Nosferatu från 1979 och Bela Lugosi-Dracula från 1931.

4½/5

//Wilke

Inga kommentarer: