fredag 8 oktober 2021

Dune (2021)


Då var det dags för den efterlängtade science fiction-filmen Dune från 2021. För regi står Denis Villeneuve och i rollerna syns bland annat Timothée Chalamet (Interstellar), Rebecca Ferguson (Doctor Sleep) och Stellan Skarsgård (Pirates of the Caribbean).

Handling: En ung prins reser till ökenplaneten Arrakis där hans familj Atreides fått i uppdrag att ta över skördandet av en värdefull mystisk krydda. Den konkurrerande mäktiga "familjen" Harkonnen och deras militärapparat är dock minst lika intresserade av kryddan. 

Jag har tidigare uppskattat David Lynch version av Dune från 1984, men haft problem med hur sönderklippt den filmen var, vilket ibland gjorde att handlingen blev obegriplig. Dune från 2021 håller en bra röd tråd och lyckas med det som Lynch film tyvärr inte lyckades med 1984. 

Det bästa med Dune (2021) är den fantastiska dialogen, stämningen och att man faktiskt bryr sig om karaktärerna. Det är inte lika mycket fokus på action och explosioner som i en typisk science fiction. Stellan Skarsgård var riktigt äcklig (och briljant) som filmens skurk.

Dune var jättebra!

4/5

//Wilke

Inga kommentarer: