torsdag 6 april 2023

Curse of the Demon (1957)


Curse of the Demon, eller "Night of the Demon" som den också heter, eller "Demonens förbannelse" som den lanserades som i Sverige, är en rysare från 1957. Rysare från den här tiden är ovanliga, då 1950-talet dominerades av science fiction-filmer (Atomic Age-eran som den kallas), medans rysare lyste med sin frånvaro.

För regi står Jacques Tourneur (Cat People, I Walked with a Zombie). I rollerna syns bland annat Niall McGinnis (Island of Terror) och Liam Redmond (Barry Lyndon). 

Handling: En US-amerikansk professor anländer till Storbritannien för att gå på konferens. En satanist lägger en förbannelse över honom, och helt plötsligt dras han in i en mystisk historia med demoner, seanser, satanister och svart magi. 

Curse of the Demon är en smart film, som mer handlar om stämning än det extremt snygga monstret som är med i filmen. Stämningsfull och bra karaktärer som man faktiskt bryr sig om. Stundvis är den till och med lite läskig. Jag gillade den starkt! Ett måste för dig som gillar ockulta rysare.

4/5

//Wilke

Inga kommentarer: