tisdag 27 februari 2018

The Ritual (2017)


Jag brukar verkligen inte recensera så här mycket ny film. Känn er nöjda nu, ni som tycker att "Skrattar och Spyr" är för gammaldags. The Ritual är en skräckfilm från 2017 som utspelar sig i Sverige av alla jävla platser. Tänk typ The Blair Witch Project möter The Hills Have Eyes.

För regi står David Bruckner (V/H/S) och i rollerna syns bland annat Rafe Spall (Hot Fuzz).

Handling: Ett gäng hajkande turister går vilse i skogen i norra Sverige. Något är ute efter dem.

Ärligt talat hade jag nog inte sett den här filmen om den inte utspelade sig i Sverige. Man blir ju nyfiken på vilken bild britter och jänkare har av Norrland. Den gick att titta på, men betyget blir inte högre än "godkänd".

2/5

//Wilke




The Cloverfield Paradox (2018)


"The Cloverfield Paradox" är den tredje filmen i Cloverfield-serien. Den första filmen utspelade sig i New York under attacken, filmad med handkamera. Den andra filmen utspelade sig i ett skyddsrum, filmad som en vanlig spelfilm. Den tredje filmen utspelar sig... I rymden, såklart. De är här filmerna är verkligen otroligt olika varandra.

För regi står denna gång den för mig okände Julius Onah. Detta verkar vara hans första stora film. I rollerna syns bland annat David Oyelowo (Selma) och Daniel Gruhl (Goodbye Lenin, Inglourious Basterds).

Handling: Det råder energikris på jorden och det är på väg till att leda till ett tredje världskrig. Vi får följa ett gäng astronauter på en internationell rymdstation och hur de råkar hamna mitt emellan 2 verkligheter.

Inte alls lika bra som de två tidigare filmerna.

2/5

//Wilke

10 Cloverfield Lane (2016)


10 Cloverfield Lane är den andra filmen i ordningen i Cloverfield-serien. Det är dock inget måste att se den första filmen innan man ser denna. 10 Cloverfield Lane följer nämligen helt nya karaktärer, i en helt annan del av landet och hur de hanterar katastrofen. Till skillnad från den första filmen, så är detta ingen "handkamera-film", utan en vanlig spelfilm. 

För regi står den för mig okända Dan Trachtenberg. Detta verkar vara hans första stora film. I rollerna syns favoriten John Goodman (Big Lebowski, Barton Fink) och Mary Elisabeth Winstead (Death Proof). 

Handling: 3 personer tar skydd i ett skyddsrum efter en förmodad katastrof. Kommer de kunna leva med varandra? Kommer de överleva katastrofen?

Jävligt bra film! Jag är mycket överraskad. John Goodman briljerar!

4/5

//Wilke


The Cabin in the Woods (2012)


Då har jag äntligen fått arslet ur vagnen och tagit och kollat på "The Cabin in the Woods". En anledning till varför jag inte har tagit mig tiden att kolla på den här innan, är för att jag hade fått för mig att det skulle vara ett plagiat på Evil Dead det handlade om. Vilket inte var fallet. Så här i efterhand får jag erkänna att det var en helt okej film.

För regi står Drew Goddard (som är en av personerna bakom Tv-serien Lost). I Rollerna syns bland annat Kristen Connoly (The Happening), Fran Kranz (The Village) och Richard Jenkins (Let Me In).

Handling: Ett gäng ungdomar ska tillbringa helgen i en stuga i skogen, samtidigt får vi följa ett gäng forskare i ett laboratorium. Hur hänger det här ihop egentligen?

Underhållande film, som visar respekt för flera gamla klassiker.

2½ / 5

//Wilke

söndag 18 februari 2018

Friday the 13th (1980)


Fredag den 13e är filmen som tillsammans med Halloween, Terror på Elmstreet och Motorsågsmassakern startade Slasher-genren. En genre som går ut på att ett gäng ungdomar terroriseras och mördas av en naturlig eller övernaturlig mördare och ska försöka överleva.

För regi står Sean Cunningham (Producent för Last House on the Left) och för effekterna står legenden Tom Savini, som gjorde effekterna till bla Dawn of the Dead. I rollerna syns den då okände Kevin Bacon (The Woodsman, Apollo 13) och Betsy Palmer (Penny Dreadful).

Handling: Någon mördar lägerledarna på ett sommarkollo. Kommer någon att överleva?

Bra film, en klassiker. Lite långsam i början men den sista halvtimmen väger upp det hela!

3½ / 5

//Wilke

onsdag 14 februari 2018

The Brood (1979)


The Brood (även känd som "Missfostret" i Sverige) är en psykologisk skräckfilm regisserad av David Cronenberg (The Fly, Videodrome). I rollerna syns bland annat Oliver Reed (Gladiator), Samantha Eggar (The Astronauts Wife) och Art Hindle (Invasion of the Body Snatchers).

The Brood ses ofta som David Cronenbergs genombrottsfilm. Jag märker dock att Cronenberg i denna film inte riktigt har hittat den stil som vi senare förknippar honom med. Hur som helst så var det en bra och stundvis kuslig film!

Handling: Vi får följa en splittrad familj där mamman ligger på mentalsjukhus medans pappan tar han om deras lilla dotter och försöker få vardagen att gå ihop. Plötsligt börjar släktingar att mördas och pappan börjar tro att något inte är som det ska på mentalsjukhuset.

3½ / 5

//Wilke

måndag 12 februari 2018

Eaten Alive! (1980)


Eaten Alive är en Italiensk Kannibalfilm från 1980 regisserad av en av de kändaste Kannibalfilmarna: Umberto Lenzi (Cannibal Ferox). Filmen är inte att blanda ihop med Tobe "Motorsågsmassakern" Hoopers film från 1977 med exakt samma namn.

Genren som den här filmen tillhör brukar i skräckfilms-kretsar kallas för "Cannibal Boom". Mellan åren 1977-1981 så bokstavligen sprutade det ut kannibal-filmer från framför allt Italienska regissörer. Filmerna är på många sätt extrema och innehåller ofta extremt (men fejkat) våld och sexuellt våld mot människor och inte sällan riktigt (!!!) våld mot djur.

Handling: En kvinna och en man beger sig till Amazonas djungler för att leta reda på kvinnans syster som gett sig av för att ansluta sig till någon slags primitivistisk sekt. Sekten lever tillsammans med en stam av urbefolkning som är i krig med en invaderande stam av kannibaler. Blodbadet kan börja.

När det kommer till de här hemska filmerna så är det ändå Cannibal Holocaust som har bäst handling. Den här var inte alls lika spännande.

2/5

//Wilke


söndag 11 februari 2018

Pet Sematary II (1992)


Då var det dags för Pet Sematary 2 (Titeln ska vara felstavad, se filmen så fattar du). Jag blev faktiskt positivt överraskad med den här filmen eftersom både kompisar och IMDB sågat filmen. Ibland är det tur att man inte lyssnar på sina vänner eller på vad man läser på internet.

Den första Pet Sematary var en av de första rysarna jag såg, så den har en särskild plats i mitt hjärta. Boken är också riktigt bra, och tillhör en av mina favoriter av Stephen King. Jag tror att vad som gör denna uppföljare bra, är att det är samma regissör som till originalet, närmare bestämt Mary Lambert (som i princip bara hade regisserat musikvideos innan Pet Sematary-filmerna). Även en skådespelare gör riktigt bra ifrån sig. Clancy Brown (Starship Troopers) på bilden ovan, spelar aset "Gus" som är ett rövhål till styvfarsa till en av ungarna filmen följer.

Handling: En farsa och hans son flyttar från Los Angeles efter att modern i familjen dött i en tragisk olycka, de slår sig ner bredvid Djurkyrkogården, där saker som begravs kommer tillbaka till liv... Nästan...

Mycket Stephen King-känsla trots att denna inte bygger på någon bok mer än det de lånat från Pet Sematary.

Jag rekommenderar den!

3/5

//Wilke

Prince of Darkness (1987)



Prince of Darkness är en ockult skräckfilm regisserad av John Carpenter (The Thing, Halloween). I rollerna syns bland annat Victor Wong (Hotet från Underjorden) och ingen mindre än Alice Cooper. Men den skådespelaren som framför allt briljerar i denna film är Donald Pleasence. Pleasence minns vi som Inspector Loomis i Halloween-filmerna, detektiven som vigt sitt liv till att stoppa Michael Myers.

Handling: En präst (Pleasence) bjuder in ett gäng forskarstudenter till att undersöka en gammal övergiven Kyrka. I Kyrkans underjordiska katakomber finner de en mystisk cylinder. Medlemmar i teamet börjar snart bete sig underligt, är Lucifer på väg att ta sig in i våran värld?

Spännande och ibland ganska creepy faktiskt. Detta är en film som borde få mer uppmärksamhet än vad den fått.

3½ / 5

//Wilke

torsdag 8 februari 2018

Ash VS Evil Dead - Säsong 2 (2016)


Den blodiga, roliga tv-serien som är en uppföljare på Evil Dead-triologin fortsätter. Sam Raimi (Spider Man) som låg bakom original-filmerna skriver fortfarande manus. Utöver det gamla goa gänget lett av anti-hjälten Ash som spelas av Bruce Campbell (Maniac Cop, Evil Dead) så finns det åtminstone 2 nya skådespelare värda att nämna. Den ena är Lee Majors (The Six Million Dollar Man) som spelar en viktig roll, och ett kärt återseende av Ted Raimi (Evil Dead) som vi minns som tanten Henrietta i källaren i första filmen.

Handling: Ash verkar ha tappat kontrollen helt över situationen. Helt obrydd har han bosatt sig i Jackssonville där han super sig full och gör party-trick med sin motorsåg när demonerna plötsligt börjar anfalla igen.

Inte lika sammanhängande som den första säsongen, utan varje avsnitt är som en egen liten film som har sin egen handling. Detta gör att jag inte ger Säsong 2 den perfekta femman som jag gav säsong 1. Dock fortfarande skitbra, och gillar du Evil Dead så blir du inte besviken.

4/5

//Wilke