torsdag 7 februari 2019

Creepshow (1982)


Då var det dags för att göra en revisit på en film som jag inte sett på säkert 10 år. Gamla goa Creepshow! En antologi-film regisserad av George A Romero (Dawn of the Dead, Night of the Living Dead), skriven av Stephen King och med effekter av Tom Savini (Fredag den 13e). Creepshow består av 5 kortfilmer.

Handling:

1. En gammal man kommer tillbaka från de döda för att hämnas på sin familj.

2. En komet slår ner i en bondes åker, snart börjar växter att växa överallt, till och med på bonden själv.

3. En man kommer på sin fru med att vara otrogen och gräver ner henne och hennes älskare på en strand, med bara huvudena ovanför sanden. Snart kommer tidvattnet.

4. Mystisk låda innehåller mystisk varelse.

5. Rik idiot blir anfallen av kackerlackor.

När jag såg Creepshow som ung så kommer jag ihåg hur chockad jag blev över att se den annars så rolige Leslie Nielsen i rollen som ett mordiskt psykbryt i den tredje kortfilmen. Creepshow är verkligen beviset på att Nielsen var en bra skådespelare som kunde göra andra roller än de komiska rollerna han var känd för. Även Stephen Kings skådespelarinsats i den andra kortfilmen är överraskande. King är ändå en författare som stundvis skrivit väldigt obehagliga böcker, och helt plötsligt får vi se honom som en rolig, totalt överspelad bonde.

En underhållande klassiker!

3/5

//Wilke


Inga kommentarer: