måndag 4 februari 2019

The Creeping Flesh (1973)


The Creeping Flesh är en science fiction-rysare från 1973 regisserad av Freddie Francis (Evil of Frankenstein, The Skull). I huvudrollerna syns Peter Cushing (Star Wars, Curse of Frankenstein) och Christopher Lee (Sagan om Ringen, Horror of Dracula).

Handling: En forskare (Cushing) har funnit ett stort gammalt skelett, vars hud växer tillbaka på kroppen om man utsätter skelettet för vatten. Forskaren tänker använda skelettets blodkroppar till att bota sin dotter från att bli galen. Dessutom så är en annan forskare (Lee) ute efter det ovanliga skelettet.

The Creeping Flesh har flera element som jag gillar. Det är främst en science fiction, men utspelar sig under 1800-talet med gotiska miljöer. Det är en del äckliga gore-effekter som känns som något som David Cronenberg kunnat bli inspirerad av. Sedan är jag svag för filmer med skelett i. Det är något sjukt charmigt med skelett. Jag vet inte varför.

Både Cushing och Lee briljerar. Båda har mycket dialog, och jag skulle säga att detta är Cushings bästa roll utanför Frankenstein och Dracula-serierna.

3½ / 5

//Wilke

Inga kommentarer: