söndag 29 december 2019

Nazis at the Centre of the Earth (2012)


Nazis at the Centre of the Earth är en lågbudget-science fiction från 2012. Filmen är utan tvekan gjord för att profitera på populariteten kring filmer som Iron Sky och Död Snö. För regi står Joseph J Lawson som i vanliga fall är en specialeffektskille som jobbat med effekterna i filmer som Sharknado 2 och Age of Dinosaurs. Den enda skådespelaren som gör ett någorlunda jobb i den här filmen är Jake Busey (Starship Troopers).

Handling: Ett gäng forskare på Antarktis upptäcker att Dr Mengele håller på att bygga en nazistisk zombiearmé inne i jordens medelpunkt.

Nazis at the Centre of the Earth har tagit mycket inspiration från den konspirationsteori som kallas "Hollow Earth-teorin". Dock tar den sig inte på stort allvar och det är överlag en tramsig film. Det absolut värsta med filmen är att så mycket som möjligt har animerats, och animationerna är stundvis riktigt kassa. De har till och med animerat simpla scener som till exempel människor som går. Varför kunde de inte bara spela in en sån scen med riktiga människor?

Det positiva med filmen är Jake Busey som gör en helt okej insats. Jag ser i regel hellre en lågbudgetfilm än en blockbuster, och nog är "Nazis..." mer underhållande än någon actionfilm från Hollywood, dock så finns det bättre i genren, så betyget blir lågt.

2/5

//Wilke

Black Sabbath (1963)


Black Sabbath är en antologi/skräckfilm från 1963 regisserad av den italienska skräckmästaren Mario Bava (Black Sunday, Bay of Blood). I rollerna syns bland annat legenden Boris Karloff (Frankenstein) i en sen roll i sin karriär. Black Sabbath är även filmen som hårdrocksbandet med samma namn hämtat sitt namn i från.

Det finns flera olika versioner av Black Sabbath, med samma tre berättelser omkastade i olika ordning. Jag såg den amerikanska versionen.

Handling:

1. En kvinna blir terroriserad av spöket av en tant som kvinnan stulit från. Detta är utan tvekan antologins mest skrämmande berättelse.

2. En kvinna får telefonsamtal från en man som säger att han tänker döda henne. Denna berättelse är som en kortfilmsversion av en klassisk giallo. Min favorit av de tre berättelserna.

3. Det går åt helvete för en familj på 1700-talet när det visar sig att en av dem är en vampyr. Boris Karloff briljerar. Filmens längsta berättelse, som även den är riktigt bra.

Black Sabbath är utan tvekan den bästa antologifilmen jag sett. Alla tre historier är väldigt bra och filmen blir aldrig tråkig. Atmosfärisk!

4/5

//Wilke

torsdag 26 december 2019

Captain Clegg / Night Creatures (1962)


Captain Clegg, eller "Night Creatures" som den också är känd som, är en gotisk rysare från det klassiska filmbolaget Hammer. För regi står Peter Graham Scott (The Avengers) och i rollerna syns bland annat Oliver Reed (The Brood, Gladiator) och den briljante Peter Cushing (The Curse of Frankenstein, Star Wars).

Handling: I 1700-talets England så försöker en militär att lista ut vem det är som smugglar in enorma mängder alkohol i landet. Som om inte det vore nog så terroriseras staden av ett gäng skelett ridandes på hästar. Finns det ett samband?

Underhållande film. Peter Cushing gör som vanligt en fantastisk skådespelarinsats.

3/5

//Wilke

The Lighthouse (2019)


The Lighthouse är en psykologisk rysare från 2019 regisserad av Robert Eggers (The Witch). I rollerna ser vi Willem Dafoe (Antichrist) och Robert Pattinson (Harry Potter och den Flammande Bägaren).

Handling: Två stycken fyrvaktare gör sitt bästa för att inte bli galna av ensamheten på en mystisk ö lång bort från civilisationen.

The Lighthouse är extremt atmosfärisk. Filmen är konstnärligt filmad och har en surrealistisk känsla genom filmen. Vad är sant? Vad är lögn? Är sakerna som sker verklighet eller håller fyrvaktarna på att tappa förståndet? The Lighthouse känns som en blandning av Shutter Island, The Shining och Eraserhead. Filmen bygger löst på en verklig händelse, andra inspirationskällor är HP Lovecraft. 

Mycket bra! Inga jumpscares.

4/5

//Wilke

onsdag 25 december 2019

The 3 Worlds of Gulliver (1960)


The 3 Worlds of Gulliver är en fantasy/äventyrsfilm från 1960. För specialeffekterna står legenden Ray Harryhausen (Clash of the Titans) och i rollerna syns bland annat Alec Mango (The Strange World of Planet X) och Peter Bull (för mig känd som den sovjetiske ambassadören i Dr Strangelove).

Handling: Läkaren Gulliver ramlar över bord på sitt skepp och spolas i land på en främmande ö. Han inser snart att han befinner sig i landet Lilliput, vars invånare är ungefär 10 cm långa. Lilliput ligger i krig med grannlandet på grund av att de inte kan enas om hur man ska äta ett ägg. Efter visiten i Lilliput bär det av mot en ö bebodd av jättar.

The 3 Worlds of Gulliver är en underhållande film, men den är inte supertrogen boken. I boken betar Gulliver av flera olika öar med udda invånare, och i den här filmen behandlas bara småfolket och jättarna. En film för dig som är intresserad av specialeffekter. Underhållande.

3/5

//Wilke

söndag 15 december 2019

The Night Walker (1964)



The Night Walker är en thriller/rysare från 1964 regisserad av William Castle (Homicidal, Housa on Haunted Hill). I rollerna syns bland annat Robert Taylor (Dimmornas Bro) och Barbara Stanwyck (Babyface).

Handling: En kvinna lider av mardrömmar efter att hennes blinde man omkommit. Hon får svårare och svårare att skilja på vad som är dröm och verklighet.

The Night Walker i sig är en okej film, men William Castle har gjort bra mycket bättre filmer. Det absolut bästa med filmen var filmens musik som är riktigt bra och stämningsfull. Scenen med ett bröllop fullt med vaxdockor var faktiskt creepy.

2½ / 5

//Wilke

tisdag 10 december 2019

Intruder (1989)


Intruder är en slasher/thriller från 1989 regisserad av Scott Spiegel (From Dusk Till Dawn 2). Spiegel ingår i gänget kring klassikern Evil Dead, och ja, hälften av skådespelarna från Evil Dead 1 & 2 är med i Intruder. I rollerna syns bland annat Ted Raimi (för mig känd som deaditen Henrietta i Evil Dead 2), Sam Raimi (Evil Dead, Spriderman), Bruce Campbell (Evil Dead, Maniac Cop), Dan Hicks (för mig känd som hillbillyn i Evil Dead 2) och Elisabeth Cox (Night of the Creeps).

Handling: Vi får följa ett gäng ungdomar som jobbar över på ett stort varuhus. Mitt i natten attackeras dem av en galen seriemördare. Vem är mördaren?

Intruder är inget mästerverk, men den är underhållande om man är ett fan av Evil Dead-filmerna. Det är kul att återse alla de bekanta ansiktena. Filmen har felaktigt marknadsförts med Bruce Campbells namn tryckt stort på omslaget, men för att ingen ska bli besviken så kan jag berätta att Campbell endast är med i 5-10 minuter i slutet. Bröderna Raimi är underhållande dock och gör filmen sevärd.

2½ / 5

//Wilke

söndag 1 december 2019

Bloody Moon (1981)

Bloody Moon är en slasher från 1981 regisserad av Jesus "Jess" Franco (Dracula prisoner of Frankenstein). Franco är känd för att han var extremt produktiv och filmade ofta 3-4 filmer samtidigt. Som ni förstår så innebär detta att han har en enorm katalog, på 206 filmer som han regisserat och att kvalitén på dessa varierar enormt! En del av Francos filmer är ren skit och går i princip inte att se på, medans andra filmer är underhållande eller roliga.

Handling: Bloody Moon handlar om att en brännskadad kille som begått ett mord släpps fri. Hans syster har i uppdrag att hålla koll på honom. Snart visar det sig att de har ett incestförhållande, vilket inte har något med handlingen att göra alls typ. Samtidigt så mördas massa ungdomar kring en språkskola och ja, man ska ju misstänka den här muppen, men är det verkligen han?

En medelmåttig Franco-film. Inte det sämsta jag sett från honom, men absolut inte det bästa heller. Det bästa med Bloody Moon är dödscenerna som faktiskt är riktigt råa och kreativa. På en Franco-skala skulle jag ge filmen ett högre betyg, men i jämförelse med annat i samma genre blir det ett lägre betyg.

2/5

//Wilke