söndag 29 december 2019

Black Sabbath (1963)


Black Sabbath är en antologi/skräckfilm från 1963 regisserad av den italienska skräckmästaren Mario Bava (Black Sunday, Bay of Blood). I rollerna syns bland annat legenden Boris Karloff (Frankenstein) i en sen roll i sin karriär. Black Sabbath är även filmen som hårdrocksbandet med samma namn hämtat sitt namn i från.

Det finns flera olika versioner av Black Sabbath, med samma tre berättelser omkastade i olika ordning. Jag såg den amerikanska versionen.

Handling:

1. En kvinna blir terroriserad av spöket av en tant som kvinnan stulit från. Detta är utan tvekan antologins mest skrämmande berättelse.

2. En kvinna får telefonsamtal från en man som säger att han tänker döda henne. Denna berättelse är som en kortfilmsversion av en klassisk giallo. Min favorit av de tre berättelserna.

3. Det går åt helvete för en familj på 1700-talet när det visar sig att en av dem är en vampyr. Boris Karloff briljerar. Filmens längsta berättelse, som även den är riktigt bra.

Black Sabbath är utan tvekan den bästa antologifilmen jag sett. Alla tre historier är väldigt bra och filmen blir aldrig tråkig. Atmosfärisk!

4/5

//Wilke

Inga kommentarer: