måndag 5 oktober 2020

Psycho 2 (1983)


23 år efter den klassiska rysaren Psycho så kom uppföljaren. För regi står denna gång den för mig okände Richard Franklin. I rollerna syns några återkommande skådespelare från originalet. Vera Miles och kanske fram för allt, den briljante Anthony Perkins från Psycho är tillbaka. 

Handling: Mördaren Norman Bates har varit inlås på mentalsjukhus i 23 år. Han friskförklaras och släpps fri. Bates har dock inte glömt sin mordiska mamma och är det så att han börjar bli galen igen, eller är det någon som jävlas med honom?

Psycho 2 gör ett tappert försök att modernisera konceptet, och filmen känns tydligt inspirerad av de så kallade slashers som var populära på 1980-talet. En del av dialogen är ganska kass, och en del av känslan från originalet är borta, men Anthony Perkins har sina stunder då han får briljera och då känns Psycho 2 som en värdig uppföljare. De lyckas få till en twist som jag inte var beredd på. Psycho 2 är en sevärd, underhållande film, men långt från det mästerverk som originalet faktiskt är. 

3/5

//Wilke

Inga kommentarer: