söndag 29 augusti 2010

Scream 2 (1997)


Scream 2 är precis som sin föregångare regisserad av Wes Craven (Scream, Nightmare on Elm Street). I rollerna syns de skådespelare som överlevde förra filmen, där ibland Courteney Cox, David Arquette och Neve Campbell. 

Handling: Vi får följa några av de karaktärer som överlevde massakern i Woodsboro. De bor/jobbar numera i en ny stad och plötsligt när historien åter utspelar sig igen så inser dom att en så kallad "copy cat killer" är i farten och att de är dags att kämpa för sina liv ännu en gång.

Scream 2 har precis som sin föregångare en bra handling, och är väldigt spännande. Man sitter och försöker luska ut vem mördaren är genom hela filmen. I den första Screamfilmen så refererades det till skräckfilmer, i Scream 2 refereras det till uppföljare istället. Bra skräckfilm som nästan är lika vass som sin föregångare.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 25 augusti 2010

The Blair Witch Project (1999)



En sådan klassiker! The Blair Witch Project. Filmen som drog in 10 000 gånger sin egen budget! 250 miljoner dollar med andra ord, och allt som behövdes var lite lögner, 3 helt okända skådespelare, ett tält och 2 kameror!

När The Blair Witch Project kom så trodde alla att det var på riktigt. Filmskaparna hävdade att 3 ungdomar försvunnit, när de skulle göra en dokumentär om Blair-Häxan i en skog i Maryland, USA. Man hävdade att deras filmer som hittats låg till grund för denna film. Detta svalde publiken och alla ville såklart se filmen när den kom ut. Jag kan erkänna att även jag tillhörde de som gick på detta, som ung pojkspoling.

HANDLING: 3 ungdomar med 2 kameror ska göra en dokumentär om en häxa som sägs finnas i en skog. Dom springer in i skogen, springer runt ett tag, de går vilse, de blir arga på varandra och snart visar det sig att dom inte är ensamma i skogen.

Allt filmas med så kallad "handkamera", inga specialeffekter används, ingen musik hörs igenom hela filmen. Filmen blir fruktansvärt realistisk eftersom allt filmas av skådespelarna själva. Det sägs även att regissören skrämde och överraskade skådespelarna på riktigt under inspelningen för att få med riktig rädsla i filmen.

The Blair Witch Project kommer alltid att vara en klassiker för mig. Jag tillhör dem som hyllar filmen.

4 Poäng av 5.

//Wilke

Cannibal Holocaust (1980)


Vad jag kan börja att berätta om Cannibal Holocaust är att regissören fick 4 månaders fängelse för djurplågeriet som förekommer i filmen. Det gjordes även undersökningar om någon av skådespelarna dött i filmen på riktigt.

Filmen innehåller extremt (men fejkat!) fysiskt och sexuellt våld och äkta (!!!) djurdödande. Är du känslig mot sådant så se inte Cannibal Holocaust.

HANDLING: Ett kamerateam ska ut i Syd-Amerikas djungler för att dokumentera en kannibalstam. Dock så kommer de aldrig tillbaka och det blir dags för en professor att åka ut i djungeln för att hitta dom. Han lyckas inte få tag i dom men han får ändå tag i deras filmer och åker tillbaks till USA (?) för att se deras filmer och upptäcka att kamerateamet inte hade alla flingor i paketet...

Pålar igenom kroppen, avhuggna kroppsdelar, hals-huggning, penis-avhuggning, våldtäkt, uppsprättade magar, riktiga djur som blir dödade.. Allt händer i Cannibal Holocaust.

Är du skräckfilmsälskare och vill börja se extremare filmer så se den. Det är ju trots allt en klassiker. Många menar på att Cannibal Holocaust startade trenden med så kallat "found footage" alltså handkamera-filmer.

Skrattar och spyr anser att inga djur eller människor bör skadas på riktigt i filmer.

3/5 i betyg.

//Wilke

tisdag 24 augusti 2010

Diary Of The Dead (2007)



Det finns några filmer som jag inte orkat recensera av den enkla anledningen att alla är bra och har en miljon uppföljare. Det blir alldeles för jobbigt att recensera alla Fredag Den 13e-filmer, Terror På Elmstreet eller Halloween-filmer.

MEN! Nu är du ju också så att jag har ganska mycket tid över så jag kör Diary Of The Dead av Zombie-kungen George A Romero!

De senaste åren har "Handkameran" blivigt poppis igen. Det vill säga att hela filmen filmas från en av karaktärernas kameror a´la "The Blair With Projekt". Några av dessa har recenserat här som tex: "REC" och "Cloverfield". Nu är det dags för George A Romero´s Diary Of the Dead.

Filmen börjar faktiskt rätt segt, men efter 15-20 minuter så har den ryckt upp sig en hel del.

HANDLING:
Ett zombie-virus sprider sig genom USA och alla som dör vaknar till liv igen. Det är det gammla klassiska "Removing the head or destroying the brain" som gäller! Skjut zombiesarna i huvudet och de dör. Ungdomarna tar sig till ett sjukhus, en amish-gård, ett lager och tillsist en lyxvilla där de måste kämpa mot Zombies för glatta livet!

Romero gör en helt okej film, men detta är en av hans sämre. Ett minus är musiken. Det ska inte vara massa musik i en Handkamera-film!

En lite starkare 2a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Ed Wood (1994)


Tim Burton gjorde en film om Ed Wood, mannen som kallats för världshistoriens sämsta regissör 1994. Jag tycker den är värd att nämna här på Skrattar och Spyr eftersom Ed Wood faktiskt var en skräck- och science fiction-regissör.

Burton lyckas göra en bra filmatisering av Woods liv och gärning trots att man numera vet att en del saker inte stämmer överens med verkligheten. Ett exempel är att skådespelaren Bela Lugosi porträtteras i filmen som om han har en stor konflikt med konkurrenten Boris Karloff, i själva verket hade de enorm respekt för varandra. 

Handlingen kretsar kring Ed Woods liv genom hans tre kändaste filmer, "Glenn or Glennda?", "Bride of the Monster" och "Plan 9 From Outer Space". Vänskapen med legenden Bela Lugosi, hans dåliga ekonomi och stormiga kärleksliv. 

En väldigt bra film. Tim Burtons bästa film. 

4 av 5 POÄNG

//Wilke

onsdag 18 augusti 2010

Evil Dead 3 - Army Of Darkness



Army of Darkness är den tredje och sista delen i Evil Dead-trilogin. För regi står som vanligt Sam Raimi (Evil Dead, Spiderman) och i huvudrollen syns som vanligt Bruce Campbell (Evil Dead, Maniac Cop).

Handling: Ash slungas tillbaka i tiden och hamnar i något som liknar medeltiden. Som om inte det vore nog så anfaller även demonerna, eller "deadites" som de kallas, även denna värld. Ska Ash kunna ta sig tillbaka till nutiden innan det är för sent?

Man kan summera Army of Darkness som den filmen i Evil Dead-trilogin som innehåller minst skräck och mest humor. Skräcken har fått lämna plats för mer fantasy och Bruce Campbells slapstick-humor är uppskruvad till max. Jag älskar Army of Darkness.

4/5

//Wilke

BETYGSYSTEM

Som sagt har jag börjat använda mig av ett nytt betygsystem. Såhär ser betygen ut:

1 Poäng = Dålig
2 Poäng = Okej, Sevärd
3 Poäng = Bra, Köpvärd
4 Poäng = Riktigt bra!
5 Poäng = Mästerverk!



Besökar-räknaren startades i Juni 2010

måndag 16 augusti 2010

Rymdinvasion I Lappland (1959)


"Rymdinvasion i Lappland" även känd som "Invasion of the Animal People", "Terror in the Midnight Sun" eller "Horror In The Midnight Sun" är en svensk/amerikansk science fiction från 1959.

Handling: Ett gäng militärer och geologer hittar en ren söndersliten i skogen. Dom inser snart att det är utomjordingar det rör sig om och ger sig ut på jakt tillsammans med 30-40 Samer för att ha ihjäl den största utomjordingen.

Både engelska och svenska pratas i filmen.

Bra film. Kul med en atomic age-science fiction som utspelar sig i Sverige. Mig veterligen är detta den enda.

3 av 5 i betyg!

//Wilke

lördag 7 augusti 2010

Scream (1996)


Scream är skräckfilmen som kickstartade igång slashergenren igen på 90-talet. För regi står Wes Craven (Terror på Elmstreet). I rollerna syns bland annat Drew Barrymore (Jillian i Family Guy, 50 First Dates), Courteney Cox (Friends) och Rose McGowan (Death Proof).

Handling: Tonåringar mördas en efter en, av en mördare besatt av skräckfilmer. Vem är mördaren? Är det någon i tonåringarnas närhet?

Det absolut bästa med Scream är att filmen är fullproppad med metahumor och referenser till klassiska skräckfilmer. Har du av någon anledning missat "Scream", och är ett skräckfan, så se den på en gång.

Ett mästerverk. 

5 av 5.

(OBS! JAG KOMMER BÖRJA BETYGSÄTTA I ETT 5-SKALE SYSTEM NU)

Se den!

//Wilke

Plan 9 From Outer Space (1959)



Edward D Wood Jr var en regissör med mycket motgångar. "Skådespelarinsatserna är så stela och dåliga att hans filmer får en surrealistisk känsla" var det någon som sa om hans filmer. Dock så hade han tur och blev vän med skräckfilmslegenden Bela Lugosi (Dracula), som ställde upp för sin vän och var med i några filmer.

NU TILL FILMEN

Plan 9 From Outer Space kallas ofta för "Den sämsta filmen som någonsin gjorts". Jag tycker verkligen inte att den är det. Visst, den är full med misstag, kassa skådespelarinsatser och bloopers. Men det gör filmen mycket underhållande!

Bela Lugosi dog under inspelningen, så Ed Woods kiropraktor fick ersätta Lugosi och dölja sitt ansikte med sin vampyrkappa. Det klipps fram och tillbaka mellan den riktiga Lugosi och kiropraktorn. Natt och dag växlar konstant, den svenska brottaren Tor Johnsson kan knappt prata engelska och UFOn flyger förbi i helt synliga snören.

Det som man kan försöka kalla handling till den här filmen är att utomjordingar ska återuppväcka de döda till liv, men de väcker endast 2 stycken. Sedan finns det även en vampyr. Tydligen ska de stoppa människan från att skapa en bomb som kan spränga allt syre på hela jorden. Eller något i den stilen.

Det är så dåligt att det blir superkul.

4 av 5 poäng på Ed Wood skalan.

Tack Wood, Tack!

//Wilke

fredag 6 augusti 2010

Dracula (1931)


Dracula från 1931 är filmen som populariserade vampyren. När folk imiterar Dracula så är det Bela Lugosi's gestaltning av Dracula som de imiterar. För regi står Tod Browning (Freaks) och i rollen som mörkrets furste ser vi den ökände skådespelaren Bela Lugosi (The Black Cat, The Raven, Bride of the Monster).

Handling: Vampyren Greve Dracula reser till London tillsammans med sin viljelöse tjänare Renfield. I London har Dracula köpt ett förfallet gammalt hus som ska utgöra basen för Dracula's nattliga aktiviteter.

Fantastisk scenografi, fantastiska skådespelarinsatser, skrämmande soundtrack, kuslig stämning. Ett mästerverk som alla som är intresserad av film borde se. 

5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke