lördag 7 augusti 2010

Plan 9 From Outer Space (1959)



Edward D Wood Jr var en regissör med mycket motgångar. "Skådespelarinsatserna är så stela och dåliga att hans filmer får en surrealistisk känsla" var det någon som sa om hans filmer. Dock så hade han tur och blev vän med skräckfilmslegenden Bela Lugosi (Dracula), som ställde upp för sin vän och var med i några filmer.

NU TILL FILMEN

Plan 9 From Outer Space kallas ofta för "Den sämsta filmen som någonsin gjorts". Jag tycker verkligen inte att den är det. Visst, den är full med misstag, kassa skådespelarinsatser och bloopers. Men det gör filmen mycket underhållande!

Bela Lugosi dog under inspelningen, så Ed Woods kiropraktor fick ersätta Lugosi och dölja sitt ansikte med sin vampyrkappa. Det klipps fram och tillbaka mellan den riktiga Lugosi och kiropraktorn. Natt och dag växlar konstant, den svenska brottaren Tor Johnsson kan knappt prata engelska och UFOn flyger förbi i helt synliga snören.

Det som man kan försöka kalla handling till den här filmen är att utomjordingar ska återuppväcka de döda till liv, men de väcker endast 2 stycken. Sedan finns det även en vampyr. Tydligen ska de stoppa människan från att skapa en bomb som kan spränga allt syre på hela jorden. Eller något i den stilen.

Det är så dåligt att det blir superkul.

4 av 5 poäng på Ed Wood skalan.

Tack Wood, Tack!

//Wilke

Inga kommentarer: