fredag 9 december 2011

Secret Window (2004)


Secret Window är en psykologisk drama-rysare från 2004 regisserad av David Koepp, som i vanliga fall inte är regissör utan manusförfattare. I huvudrollerna ser vi Johnny Depp (Edward Scissorhands, Ed Wood), John Turturro (Oh Brother Where Art Thou?), Maria Bello (History of Violence) och Timothy Hutton (the Dark Half). Filmen bygger på en roman av skräckens mästare Stephen King (Dreamcatcher, Gröna Milen, Nyckeln Till Frihet, the Shining).

HANDLING: Depp spelar en författare som precis separerat från sin fru. En dag dyker en underlig man från texas upp och anklagar Depp för att ha skrivit ett plagiat av hans egen bok. Snart så börjar underliga saker och hända och inget är snart som det ska vara.

Problemet med "Secret Window" är att mysteriet är för litet, det är inte en dålig film, men twisten är för svag. Annars är den helt okej. 

2,5 poäng av 5 möjliga.

//Wilke

onsdag 7 december 2011

Surf Nazis Must Die! (1987)


Idag landade Action/Splatter/Framtids-filmen Surf Nazis Must Die från 1987 i min brevlåda. Jag hörde om filmen för första gången för några år sedan när jag började lyssna på punkbandet från Tyskland med samma namn. Någon gång när jag letade skivor med bandet så sprang jag ihop med filmen och har alltid velat se den sen dess.

Surf Nazis Must Die är verkligen en "så-dålig-att-den-blir-bra-film" och lånar friskt element från olika genrer. Filmen är utgiven av legendariska filmbolaget Troma som gjort sig kända för att ge ut i princip vad som helst som ingen annan vill ge ut. 

HANDLING: Efter ett jordskalv så ockuperar the Surf Nazis stränderna, de har ihjäl stackars Leroy och nu är hans mamma ute efter hämnd. Ska hon lyckas att hämnas sin son? 

3½ surfande nazister av 5 möjliga.

//Wilke

söndag 4 december 2011

Land of the Dead (2005)


Då spinner vi vidare på både George A Romero och Dennis Hopper-spåret. Det här är Land of the Dead, som var Romeros första Zombiefilm på drygt 20 år. Till skillnad från de övriga "of the dead"-filmerna så känns den här mer som en actionrulle än en skräckfilm. Tänk er att man slänger ihop Mad Max 2 - The Road Warrior med någon B-skräckfilm, då har ni Land of the Dead.

I huvudrollen ser vi Dennis Hopper (Blue Velvet, Texas Chainsaw Massacre 2), Simon Baker (Red Planet, the Mentalist) och Alan Van Sprang (som vi känner igen som militären i Survival of the Dead och Diary of the Dead)

HANDLING: Världen har gått under i en Zombie-Apokalyps, nästan alla är döda förutom i en stad där människorna haft ihjäl alla Zombies och dragit elstängsel runt staden så att inga nya Zombies kan smita in. Men otur som dom har börjar de levande döda att utvecklas och listar snart ut hur de kan bryta sig in i staden och äta de levande.

Inget mästerverk men klart se- och köpvärd!

3 av 5 möjliga poäng.

//Wike

onsdag 23 november 2011

the Mangler (1995)


Jajemen! Då ger vi oss på the Mangler från 1995, även känd som "Maskinen" eller "Mangeln" i Sverige. För storyn står "skräckens mästare" Stephen King och för regi står ingen annan en vår fantastiska vän Tobe Hooper (mannen bakom Motorsågsmassakern & Poltergeist). I huvudrollerna ser vi Robert Englund (Som spelade Freddy Krueger i alla gamla Terror på Elmstreet-filmerna) och Ted Levine som vi känner igen som den sinnessjuke mördaren Buffalo Bill i När Lammen Tystnar.

Handling då? Jo en sådan finns det med. Stor ondskefull mangel får smak för människoblod. Polis (Ted Levine) och hans vidskepliga polare vill förstöra mangeln.

Filmen är som sagt gjort 1995 men har en så fantastisk B-känsla att den lika gärna kunde varit gjord 1985. Ännu ett plus är morden som faktiskt är riktigt hemska (beroende på vad man är skrajj för möjligen) men i vilket fall som helst så tror jag ingen vill bli köttfärssås av en mangel.

3 fastklämda armar av 5 möjliga.

//Wilke



söndag 20 november 2011

Trollhunter (2010)


Då var det dags för Norska Trollskräckfilmen Trollhunter, på svenska kallad Trolljägaren från 2010. På Cinemassacre (En bra sida om Skräckfilm som ni borde kolla upp) så säger James (Känd som AVGN) att Troll-serien förstörde troll-skräckfilmen. Men i det här fallet har han fel. Norska Trollhunter är riktigt satans bra. 

Filmen börjar precis som Blair Witch Project, Motorsågsmassakern och många andra filmer gör med att påstå att det är på riktigt och för att göra det ännu mer realistiskt så är hela filmen filmad med så kallad "handkamera" vilket är perfekt i det här fallet.

HANDLING: 3 filmstudenter åker ut i en skog (Blair Witch-varning) där träffar de Hans, Norges enda trolljägare. De tror inte honom när han berättar om hur Norska regeringen i årtionden har mörkat att troll faktiskt existerar. Snart så fattar studenterna att Hans menar allvar. Trollen är riktigt stora, känner lukten av Kristna och hatar solljus.

Jävlar vad bra! En stark 4:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

fredag 4 november 2011

Zombieland (2009)


Amerikanska rullen Zombieland från 2009 är en korsning mellan zombieskräck och komedi. Jag skulle gärna vilja kalla den en amerikansk Shaun of the Dead. Men istället för den typiskt brittiska humor som återfinns i Shaun of the Dead så präglas Zombieland av en mer amerikansk humor. 

I huvudrollerna ser vi Jesse Eisenberg (the Social Network, The Village), Woody Harrelson (No Country For Old Men, Natural Born Killers), Emma Stone (Easy A) och Abigail Breslin (Signs) och allihopa gör ett bra jobb.

HANDLING: Precis som i alla andra zombiefilmer så har världen gått under i en zombieapokalyps. Vi får lära känna tönten Columbus som slår sig ihop med machokillen Tallahassee. Tillsammans reser dom genom ett USA som totalförstörts av Zombie-epidemin. På vägen träffar de nytt folk, bland annat ingen annan en skådespelaren Bill Murrey som vi känner igen från Ghostbusters som spelar sig själv i den här filmen. Riktigt kul tycker jag att låta en kändis spela sig själv i en film där alla andra spelar fiktiva karaktärer.

Underhållande! 

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke





Children of the Corn (1984)


Då var det dags för ännu en B-film från 80-talet. Vi snackar Children of the Corn som är baserad på Stephen Kings novell med samma namn som återfinns i novellsamlingen Dödsbädden.

HANDLING: En pojke som beter sig som en präst anländer till staden Gatlin. Han har en minst sagt udda tolkning av bibeln som han lär ut till alla andra barn i staden, och vips en dag så är det dags att döda alla vuxna. En pöbel med barn stormar in och ut och mördar alla som är över 19 år. 3 år senare så anländer en man och hustru till staden och till deras förvåning finner de ett helt samhälle styrt av barn. 

Children of the Corn är en klassiker. Novellen är superbra men filmatiseringen kunde ha varit bättre. Detta är en film som behöver få en bra remake, för det är verkligen inget fel på själva storyn. 

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 2 november 2011

the Texas Chainsaw Massacre (2003)


Då var det dags för min 106:e recension sedan 2007. Valet föll på remaken av Motorsågsmassakern från 2003 regisserad av Marcus Nispel som även gjorde remaken på Friday the 13th från 2009.

Förutom att den är bannad i Ukraina så finns det en till häftig sak med den här filmen och det är gänget skådespelare. I rollerna ser vi R. Lee Ermey (Full Metal Jacket), David Dorfman (the Ring), Terrence Evans (Terminator 2), Kathy Lamkin (No Country For Old Men) och Andrew Bryaniarski (Batman Returns) som Leatherface.

Jag måste ösa applåder över R. Lee Ermey (på bilden) som vi känner igen från Stanely Kubricks film Full Metal Jacket. Han är så vansinnigt bra skådespelare att man skulle bli rädd för han på riktigt om man träffade på honom. I den här filmen spelar han en sadistisk polis.

HANDLING: Hippie-ungdomar plockar upp liftare, det ena leder till det andra och tillslut hamnar de i klorna på kannibalfamiljen Hewitt, i ett litet samhälle där allt verkar vara kopplat till familjen och dess begär.

Bra och underhållande remake. Mycket tack vare R. Lee Ermeys fantastiska skådespelarinsats.

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke




söndag 30 oktober 2011

Exorcisten (1973)


Exorcisten eller "The Exorcist" är en klassisk skräckfilm från 1973 regisserad av William Friedkin (Killer Joe). I rollerna syns bland annat Ellen Burstyn (Requem For a Dream), Max Von Sydow (Det Sjunde Inseglet, Hour of the Wolf, Köplust) och Linda Blair (Hell Night, Scream).

Handling: En liten flicka blir besatt av en demon. Kan det vara så illa att det är djävulen? Hennes mor vänder sig till en präst, som kanske kan vara till hjälp att driva ut demonen.

Exorcisten är en otroligt bra film. Den är en av få filmer som jag sett vid ett flertal tillfällen, men som är lika obehaglig varje gång jag ser den. Filmen är genial på flera plan. Skräcken fokuseras på en miljö, som i det här fallet är flickans rum. När vi befinner oss i flickans rum så är det obehagligt, och varje gång man lämnar rummet, så andas man ut. Se till att se den oklippta versionen, då en av filmens obehagligaste scener är bortklippt i vissa versioner. 

Ett mästerverk!

5/5

//Wilke

torsdag 27 oktober 2011

Survival of the Dead (2009)


Jag fick äntligen arslet ur vagnen och såg zombiemästaren George A Romeros senaste bidrag till zombiegenren. Nämligen Survival of the Dead.

Som ni kanske redan vet (eller inte) så är regissören George A Romero mannen som uppfann den moderna zombien. Några filmer han har i sitt CV är bland annat Night of the Living Dead, Dawn of the Dead och Day of the Dead. Och nu drar han igång där han lämnade oss i senaste filmen Diary of the Dead...

I förra filmen, Diary of the Dead, så sprang huvudpersonerna på ett gäng militärer som rånade dem och drog iväg med deras prylar. Nu i Survival of the Dead får vi lära känna militärgänget, vilka de var och vad deras mål var.

HANDLING: I en bil fylld med pengar och vapen färdas militärerna ner mot kusten där de ska försöka ta sig till en ö de hört om. I hamnen träffar de en Skotsk man (spelad av den fantastiske skådespelaren Kenneth Welsh känd från Twin Peaks där han spelade psykopaten Windom Earl) som bott på ön tidigare men blivit "utvisad" på grund av hans extrema metoder han använt mot de levande döda på ön. Han får följa med militärerna och tillsammans ska det banka skiten ur både de människor och zombies som fortfarande lever på ön.

Överraskande bra! Kenneth Welsh är grym. Tack Romero.

3 av 5 möjliga poäng.

Trevlig Halloween.

//Wilke

söndag 16 oktober 2011

Piranha 3D (2010)


Piranha 3D är en djurskräckfilm/remake från 2010 regisserad av Alexander Aja (The Hills Have Eyes m.m). Vad kan vi säga om den då? Undertiteln är "Sea, Sex and Blood" och det är väl det hela filmen går ut på.

Piranha 3D känns som ett dåligt ihopkok av "American Pie" och "Hajen". Det är usel humor blandat med riktigt grötiga gorescener. Det jag stör mig så in i helvete på är att det ska vara nakna tjejer överallt i hela filmen som dansar och visar brösten. Sex och naket har helt fått ersätta handling. För att göra det mer konstnärligt så har de lagt till klassisk musik på vissa av nakenscenerna. Hur kan man göra en sådan dum remake på ett original som var så underhållande?

HANDLING: Solen skiner, det är springbreak och inte en ful tjockis så långt ögat kan nå. Nu kan de snygga tjejerna och killarna dansa och vara fulla. Men så kommer pirayor och äter upp alla. SLUT

Det finns dock en ljuspunkt. Det är att Richard Dreyfuss åter igen spelar sin karaktär ifrån "Hajen".

Ut över det så är Piranha 3D är kass.

1 av 5 möjliga poäng.

Köp den inte.

//Wilke


måndag 3 oktober 2011

Frostbiten (2006)


Frostbiten, även känd som "Frostbite" eller "Frostbitten" utomlands, är en svensk vampyr-skräck-komedi från 2006. För regi står Anders Banke (Polisstyrka X7). I rollerna syns bland annat Carl-Åke Eriksson (Luftslottet som Sprängdes), Grete Havnesköld (Lotta i Lotta på Bråkmakargatan), Nour El-Refai (Ballar av Stål) och Mikael Tornving (Parlamentet, Johan Falk osv). 

Handling: Polarmörkret faller över en liten stad i Norrbotten och vampyrerna kan härja fritt tills solen går upp. Det vill säga om en hel månad...

Det enda minuset med Frostbiten är vissa skådespelares insatser som stundvis är riktigt kassa. Annars är det en spännande film, men intressanta miljöer och bra effekter. Mer svensk vampyrfilm, tack!

3,5/5

//Wilke

måndag 26 september 2011

War of the Worlds (1953)



Nu är hösten här och snart även Halloween. Det firar vi med att recensera den gamla klassikern War of the Worlds (eller Världarnas Krig som den heter på svenska) från 1953 gjord av regissören Byron Haskin (Conquest of Space, Skattkammarön).

Handling: Jorden anfalls av illasinnade utomjordingar. Vi får följa en man och en kvinnas kamp för överlevnad.

War of the Worlds är en fantastisk så kallad "Atomic Age" science fiction om en invasion av marsianer.

Roligt fakta är att huvudrollerna i den här filmen också dök upp i remaken från 2005, i den spelar de mormor och morfadern.

En stark 3a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

söndag 25 september 2011

Hellraiser 3 - Hell on Earth (1992)



Då var det dags för Hellraiser 3 - Hell on Earth från 1992, som av många kallas för den sista bra delen i Hellraiser-serien. Till skillnad från de 2 tidigare filmerna så hänger inte den här ihop på samma sätt.

Vi befinner oss i New York, inga skådisar från de förra filmerna är med förutom han som spelar Pinhead. För första gången är Pinhead huvudpersonen i filmen, och inte den sidekick, som han varit i de 2 första filmerna. I huvudrollerna ser vi även Paula Marshall (Spin City, Fullt Hus) och Terry Farrell (Star Trek).

HANDLING: Kille köper en staty, i den sitter Pinhead fast. Folk dör och porten till helvetet öppnas ännu en gång. Dock så är det demonerna som intar jorden den här gången och inte någon förvirrad tjej som får för sig att härja runt nere i helvetet.

Sämre en de tidigare, men fortfarande sevärd.

Jag ger den en svag 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Hellraiser 2 - Hellbound (1988)



Kirsty från förra filmen vaknar upp skräckslagen på ett mentalsjukhus. Hon berättar för läkarna om vad som hänt (i förra filmen) men bara en läkare tror henne, och han blir besatt av tanken att själv ta sig till helvetet för att uppleva det Kirsty upplevt... Hjälp får han av den mordglada styvmodern från orginalet. Tillsammans ger de meningen "Far åt helvete" en ny innebörd.

Ungefär lika bra som 1:an. Kanske något sämre..

3 poäng av 5 möjliga.

//Wilke

söndag 14 augusti 2011

Cannibal Ferox (1981)



Då var det dags för ännu en riktigt grisig, grötig, stötande och i viss mån hänsynslös film. Jag talar om Italienska skräck/gore/kannibal/exploitations-filmen Cannibal Ferox.

3 stycken unga forskare beger sig ut i Amazonas djungel för att bevisa att kannibalism inte längre existerar. Väl inne i djungeln kommer 2 unga män springandes med en hel kannibalstam hack i häl. Det visar sig snabbt att kannibalism visst existerar och att de 2 unga männen har torterat en hel by och kannibalerna är såklart ute efter hämnd.

Ja ni hör, det låter precis som Cannibal Holocaust, ett faktum är att så många saker är så lika att man skulle kunna kalla det en uppföljare.

Riktiga djur blir dödade på riktigt i filmen, precis som i Holocaust. Så känsliga tittare varnas. Sedan är ju det "fejkade" våldet också extremt. Till exempel Penisavhuggningar, krokar genom kvinnobröst, magar som slits upp och folk som får huvudet delat på mitten varav sedan hjärnan blir uppäten.

Skrattar och Spyr tycker att inga djur eller människor borde skadas på riktigt i film.

Filmen är svår att betygsätta, men jag skulle säga att den är som en något sämre version av Cannibal Holocaust. Trots att dessa filmer är så hemska, så kan man inte låta bli att se dem.

En svagare 3 av 5 i betyg.

//Wilke


Besökarna (1988)



Då var det dags för den svenska skräckfilmen Besökarna. En av få svenska skräckfilmer från 1980-talet. Varför så lite skräck producerats i vårat avlånga land kommer jag aldrig att förstå mig på.

Handling: Kjell Bergqvist spelar familjefadern och företagaren Frank som köper ett hus på landet tillsammans med sin fru (Lena Endre). Huset är dessvärre hemsökt av spöken och snart kallas en spökjägare (Johannes Brost) in för att driva ut de onda andarna.

Besökarna är en underhållande svensk "take" på "Poltergeist", "Huset som Gud Glömde" och liknande filmer. Kjell Bergqvist, Lena Endre och Johannes Brost gör alla riktigt bra skådespelarinsatser. Även en del humor förekommer i filmen. Det enda som jag vill gnälla på är barnskådespelarna, som är värre än vad man är van vid när det kommer till barnskådespelare. En svensk skräckklassiker! 

4/5

//Wilke

lördag 25 juni 2011

Hellraiser (1987)



Då var det dags att recensera Hellraiser från 1987 av Clive Barker som även gjort filmen Candyman. Andrew Robinson (Star Trek, Arkiv-X, Den Onda Dockan) ser vi i huvudrollen i den här ganska säregna slashern.
Man förstår på en gång var "Tortyr-porr-filmer" som Saw har fått sin inspiration ifrån.

HANDLING: Familj flyttar in i ett hus där faderns galne bror en gång i tiden höll till. Snart visar det sig att han är tillbaka, brorsan alltså, och eftersom att han varit i helvetet en tid behöver han blod för att bli stark och återfå sin människoform. Dock så är han jagad av några snubbar (typ vakter) från helvetet (dom på bilden). Blodet sprutar och krokar och andra diverse tortyr-prylar far genom alla kroppens delar.

Bra film, kult-status!

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 22 juni 2011

Apornas Planet 5 (Battle for the Planet of the Apes)



Då var det dags för den sista delen i Apornas Planet-serien. Battle for the Planet of the Apes heter den, inspelad 1973. Likt föregångarna är den här förvånansvärt bra. Jag har ärligt talat aldrig varit med om en "film-serie" där uppföljarna haft sådan kvalitet som de har i Apornas Planet.

Den här filmen är klart den mest actionfyllda och våldsladdade. Känns som en korsning av Sagan Om Ringen och Mad Max. Kanske tillockmed lite Star Wars - Jedins Återkomst.

HANDLING: Filmen tar vid där den förra slutade. Apan Ceasar som ledde apornas uppror mot människorna i förra filmen har nu skapat en stad i skogen där Apor och Människor lever skapligt jämnställt tillsammans. Alla städer är förstörda och nästan alla människor utrotade... Tror dom iallafall. Vad de inte vet är att en arme´ av muterade människor skadade av radioaktiv strålning marscherar mot apornas stad - där det i sin tur börjar råda osämja mellan vissa apor och människor. Let the war begin!

Bättre en 4:an. Men se allihopa nu! Recension av 1:an finns på Skrattar och Spyr. Bara att söka!

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke of the Apes

Apornas Planet 4 (Conquest of the Planet of the Apes)



Apornas Planet-maratonet fortsätter såhär lagom inför midsommar. Nu är vi inne på Conquest of the Planet of the Apes som är del 4 i serien. Förra filmen utspelade sig runt år 1970, och nu ska vi ytterligare 20 år framåt i tiden.

HANDLING: Runt år 1970 så krashade en raket med inteligenta apor i på Jorden. De aporna dog men deras son överlevde. Nu hoppar vi framåt 20 år i tiden. USA har blivigt någon slags militär-diktatur där något interligentare apor används som slavar åt människorna. En av aporna (som är son till de som anlände för 20 år sedan) är dock mycket interligentare en de andra. Tillslut får han nog av förtrycket och drar igång en revolution. Människans herravälde är snart slut och en ny ordning uppdagas där det är aporna som styr och människor som slavar.

Helt okej den här filmen med.

En lite svagare 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke of the Apes

Apornas Planet 3 (Escape from The Planet of the Apes)



Escape From the Planet of the Apes (Aka Apornas Planet 3) är den tredje filmen i orginalserien från 60 och 70-talet. Denna Sci-Fi-rulle är från 1971 och är den sista i serien där "huvudaporna" Zira (Kim Hunter) och Cornelius (Roddy McDowall) medverkar. Dock så är skådisen McDowall med i resten av filmerna också men i en annan roll.

HANDLING: En rymdfarkost guppar runt i vattnet utanför en strand i 70-talets USA och amerikanska militären sammlas. Luckorna på farkosten öppnas och ut kommer..... APOR! Först blir det kalabalik, sedan blir aporna hyllade som hjältar. Men sen ballar människorna ur i vanlig ordning och apjakten kan börja! Zira och Cornelius måste nu fly för sina liv!

Bra film. Jag är hittils förvånad hur pass bra uppföljarna har varit till orginalet. Jag kommer inom kort kasta upp recensioner av Apornas Planet 4 och 5. Så håll koll på Skrattar och Spyr!

3 av 5 möjliga

//Wilke of the Apes

tisdag 21 juni 2011

Apornas Planet 2 (Beneath the Planet Of The Apes)




Beneath the Planet Of The Apes (Apornas Planet 2) från 1970 är den första uppföljaren till Sci-Fi klassikern Apornas Planet.

HANDLING: Filmen börjar precis där orginalet slutar. Taylor (huvudpersonen) hittar vraket av Frihetsgudinnan på en strand på en planet där det är apor som styr och ställer. Han fortsätter vandra och försvinner av misstag in i en tidsport. Men kvar blir kvinnan Nova som följt med honom och hon finner ennu en strandsatt astronout.

Den nya killen (John Brent som han heter) följer med Nova till Apornas stad där de förbereder en attack mot de telepatiska människorna som tydligen lever i den förbjudna zonen. De här människorna är minst lika vrickade som aporna då de tillber en Atombomb. Slaget mellan Apor och Människor (eller??) kan börja!

Helt okej, helt sevärd. Men se ettan först!

3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke of the Apes

söndag 22 maj 2011

Skeleton Key (2005)



Då var det dags för en ny recension kära läsare! Varsågoda!

Caroline har fixat ett nytt jobb som "hemhjälp" åt ett gammalt par ute på landet. Huset är stort och rummen är många. Snart så börjar Caroline inse att allt står inte riktigt rätt till. Varför är mannen i koma men kan ändå röra sig ibland? Varför får hon inte gå in i ett visst rum? Varför finns det all utrustning man behöver för att lägga onda förbannelser över folk i huset? Åh fan, här har nog en sekt härjat för 90 år sedan...

Helt okej film.

2½ poäng av 5 möjliga.

//Wilke

fredag 25 mars 2011

Dawn Of The Dead (1978)



Jag fick låna George A Romeros klassiker Dawn Of The Dead från 1978 av en polare häromdagen. Själv har jag bara filmen på en numera sönderspelad VHS. Versionen jag fick låna är den helt oklippta, där speltiden landar på ca 2 timmar. Dawn of the Dead är filmen som på allvar populariserade den moderna zombien. Filmen är den andra delen i den så kallade "of the Dead-trilogin". Utan den här filmen hade vi inte haft alla de zombiefilmer som idag är så populära.

Handling: Ett gäng människor söker skydd i ett varuhus under zombieapokalypsen. Ska de överleva?

Förutom att Dawn of the Dead är en stilbildande klassiker, med massor av gore, så innehåller den även ett genomtänkt anti-kapitalistiskt budskap. Där de levande döda inne i varuhuset ska symbolisera viljelösa konsumenter. Mycket bra film!

4 av 5 i betyg.

//Wilke

tisdag 22 februari 2011

Zombie Flesh Eaters (1979)



Jag trodde jag skulle vara borta länge (pga inget internet) men det löste sig efter bara 3 dagar. Det firar vi med en recension av den italienska skräckklassikern Zombie Flesh Eaters, regisserad av legenden Lucio Fulci (The Beyond, City of the Living Dead). 

Zombie Flesh Eaters är en mycket blodig Italiensk skräckfilm från 1979. Den lanserades i Italien som "Zombi 2" eftersom regissören Lucio Fulci ville göra en fortsättning på George A Romeros klassiker "Dawn Of The Dead" som lanserades som  "Zombi" i Italien. "Zombie Flesh Eaters" kallas filmen i Storbritannien, men oftast går den under namnet "Zombi" eller "Zombie" i Västvärlden. Förvirrande va? Därför använder jag namnet "Zombie Flesh Eaters".

HANDLING: En båt flyter omkring i vattnet intill frihetsgudinnan i New York. Polisen går ombord på båten och blir attackerade av en zombie. Vi får följa dottern till mannen som ägde båten som försöker luska ut vart hennes pappa tagit vägen, vilket leder henne till en avlägsen ö. På denna ö huserar oturligt nog de levande döda.

Sjukt snygga zombies, sinnessjuka dödsscener, massor med blod och en scen där en zombie slåss mot en haj. Kan det bli bättre? Kanske inte.

Riktigt bra film. En av de bästa i genren.

4 av 5 Poäng.

//Wilke

torsdag 17 februari 2011

Sleepy Hollow (1999)

Då var det dags att recensera Tim Burtons Sleepy Hollow som enligt mig (jag vet att jag kommer få skit för det här uttalandet), är en av Tim Burtons sista bra filmer.



Sleepy Hollow är Tim Burtons hyllning till det gamla filmbolaget Hammer, som specialiserade sig på gotiska rysare i 1700 och 1800-talsmiljö. Chrisopher Lee (Horror of Dracula) gästskådespelar i början av filmen, och många menar att det var denna cameo som gjorde honom populär igen. 

HANDLING: Johnny Depp spelar en kommissarie som anländer till en liten by på den amerikanska landsbygden någon gång i slutet av 1800-talet. Han måste stoppa den huvudlösa ryttaren från att slakta byns befolkning.

Bra film, härlig stämning.

3 av 5 i betyg.

//Wilke

tisdag 1 februari 2011

Re-Animator (1985)


Re-Animator är en skräckfilm från 1985 regisserad av Start Gordon (From Beyond). I huvudrollen briljerar Jeffrey Combs (The Frighteners) i sin bästa roll någonsin. Filmen bygger på en berättelse av den mycket hyllade författaren H.P. Lovecraft.

Handling: En galen läkarstudent som heter Herbert West, flyttar in hos en klasskamrat. Klasskamraten blir ofrivilligt indragen i Herbert West experiment. West är besatt av tanken att väcka de döda till liv igen.

Re-animator är en film full med svart humor, inälvor och oneliners. Den är och förblir en av mina absoluta favoritfilmer.

Ett mästerverk!

5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

söndag 23 januari 2011

Let Me In (2010)



Eftersom det gick så bra för den svenska filmen "Låt Den Rätte Komma In" så bestämde sig amerikanerna att göra sin egen version av filmen fast med andra skådisar, andra namn och på engelska.

Precis som i "Låt den rätte komma in" som jag tidigare recenserat, så handlar "Let Me In" om en mobbad pojke som träffar en ensam flicka som flyttat in med sin "pappa" i lägenheten bredvid. Det visar sig snart att tjejen är vampyr och att hennes "pappa" är ute och mördar folk på nätterna åt henne.

De största skillnaderna mellan den svenska och den engelska är att i Let Me In så existerar inte det gäng med alkoholister som ändå är med ganska mycket i den svenska versionen. Istället får vi träffa en gammal polis som försöker lista ut vem mördaren är. Filmen utspelar sig i New Mexico och inte i Sverige och ingen av karaktärerna heter samma sak som de gör i den svenska.

Den är absolut inte dålig, men inte heller det mästerverk den svenska filmen är.

Jag ger den en 3 av 5 möjliga poäng.

(Det svenska originalet är en av de få filmer jag gett en 5:a)

//Wilke

måndag 17 januari 2011

Piraya (1978)



1975 så kom Steven Spielbergs klassiker Hajen, som populariserade fenomenet djurskräckfilm. Det vill säga att filmen inte kretsar kring en psykopatisk mördare, utan ett vildsint djur. Många regissörer tog chansen att göra djurskräck för att se om de kunde få en bit utav Spielbergs kaka. Joe Dante, som även ligger bakom klassikern Gremlins var en av dem.

HANDLING: Under Vietnamkriget utvecklade den amerikanska militären en ny sorts Piraya som man skulle använda mot Vietnameserna, men kriget tog slut och bassängerna fulla med pirayor lämnades under uppsyn av en doktor. Nu är året 1978 och kriget är sedan några år över. En tjej som jobbar åt ett "företag som arbetar med att leda reda på folk" får i uppdrag att hitta ett försvunnet tonårspar. Klantig som hon är hittar hon bassängerna och släpper ut alla pirayor i sjön precis lagom till att badsäsongen börjat.

En helt okej film, men för lite gore.

2½ av 5 möjliga poäng. 

//Wilke

lördag 8 januari 2011

Night of the Living Dead (1968)



George A. Romeros (Dawn of the Dead, The Crazies) Night of the Living Dead från 1968 anser jag vara en av de tidiga filmerna som populariserade zombien och satte en stämpel på hur en zombiefilm skulle se ut.

Innan fanns det självklart zombiefilmer. Men då var det mer vanligt att filmen kretsade kring en kringvandrande zombie eller möjligen ett fåtal. Night of the Living Dead är en av de första filmerna där det är en total invasion av levande döda som gäller.

HANDLING: Ett gäng människor barrikaderar sig i ett hus ute på landet efter att de döda har återvänt till liv för att äta de levande.

En rysning går genom kroppen när den kända repliken "There going to get you, Barbara" yttras i början av filmen. Jag tycker att Night of the Living Dead trots sin ålder fortfarande funkar väldigt bra. Jag är även väldigt glad att George A Romero inte slutat göra Zombie-filmer, utan han har kört vidare med sina "of the Dead"-filmer och är en idag verksam.

Riktigt jävla bra. En klassiker!

4½ av 5 möjliga poäng.

EDIT 2018: Recensionen är skriven när Romero fortfarande var i livet. RIP.

//Wilke

söndag 2 januari 2011

1408 (2007)




1408 är en obehaglig skräckfilm från 2007 gjord av svensken Mikael Håfström (som är känd sen innan för filmatiseringen av Ondskan). I huvudrollen ser vi John Cusack (Den tunna röda linjen, Stand By Me) och som ägaren till Hotellet historien utspelar sig i ser vi Saumel L Jackson (Pulp Fiction, Jurasic Park, Star Wars III)

En snubbe arbetar som författare och reser runt till hemsökta platser för att sedan skriva om sin vistelse på dessa ställen i sina böcker. Han håller på med en bok om hemsökta hotell och får en dag ett brev med texten "BESÖK INTE RUM 1408".

Självklart gör han tvärt emot vad som stod i brevet, checkar in på rum 1408 och helvetet kan börja. Över 50 personer har dött i rummet innan och ingen vågar övernatta där längre. De senaste som försökt bo i rummet har inte klarat sig längre en 1 timme. Nu måste han överleva ett dygn i Rum 1408.

Kul fakta:

* I scenen när klockan börjar räkna ner mot 0 från 1 timme så är det exakt 1 timme kvar av filmen på riktigt.

* Filmen är 1 timme, 44 minuter och 8 sekunder lång. Vilket blir 1.44.08 på DVDn när filmen är slut. Altså 1408.

* Filmen är baserad på en novell av skräckens mästare Stephen King.

3 av 5 möjliga poäng i betyg.

//Wilke

lördag 1 januari 2011

The Ninth Gate (1999)



The Ninth Gate är en ockult drama-rysare av Roman Polanski (Chinatown, Rosemarys Baby) med Johnny Depp (Edward Scissorhands, Ed Wood, Sleepy Hollow) i huvudrollen. Det är en väldigt lättittad film som man nog kan tycka om riktigt mycket även om man inte är något skräckfilmsfan.

HANDLING: Det finns en bok som sägs vara skriven av självaste djävulen. Det finns endast 3 stycken exemplar av den i hela världen. Johnny Depp spelar en kille som jobbar med att skaffa fram mycket sällsynta böcker åt folk som betalar bra även om det tvingar han att arbeta utanför lagen ibland.

En gammal rik man som äger 1 av de 3 böckerna ger honom i uppdrag att skaffa fram de andra 2 böckerna. Johnny Depp drar till Frankrike och Portugal ovetandes om att de är fler som vill ha tag i böckerna. Snart eskalerar historien och satanistiska sekter, kollapsande hus och självmord gör intåg i historien.

Jag älskar konceptet, och filmen kunde ha varit jättebra, men det bedrövliga slutet sänker betyget rejält.

3 av 5 möjliga poäng

//Wilke

Dolans Cadillac (2009)



Dolans Cadillac är en thriller baserad på en av Stephen Kings (The Shining, Cujo, Lida, The Mist, 1408 m.m) noveller. Den är inte alls någon renodlad skräckfilm utan mer en spännande thriller.

I början känns filmen som en actiondrama men den känslan försvinner ganska snabbt.

HANDLING: Ett par bevittnar ett mord som utförs av gangsterkungen Dolan. När de berättar vad de sett för polisen så mördas kvinnan i paret ganska omgående. Ingen sätter sig upp mot Dolan. Mannen gråter och mår psykiskt dåligt och fördömer kvinnans död. Tillslut bestämmer han sig för att han ska ge igen, han ska döda Dolan om de så är det sista han gör gör och ger sig ut på en väl planerad tortyr-jakt.

Helt okej! 2½ av 5 möjliga poäng!

//Wilke