måndag 22 oktober 2012

Pausar och spyr

Nu är det dags att ta en pause från Skrattar och Spyr ett tag. Jag har inte lagt upp något nytt på 3 månader och fler månader lär det säkert bli. Men jag kommer tillbaka så oroa er inte.

//Wilke

onsdag 15 augusti 2012

Alien - Återuppstår (Alien 4) (1997)


Då var det dags för den fjärde och sista Alien-filmen, nämligen "Alien - Återuppstår". Bakom regissör-spakarna sitter denna gång Jean Pierre Juenet (Delikatessen, Amelie från Montmartre) och i huvudrollen syns som i alla tidigare filmer Sigourney Weaver som den hårda och ständigt överlevande Ripley. I andra roller syns bland annat Winona Ryder (Edward Scissorhands, Beetlejuice) och Ron Perlman (Hell Boy).

HANDLING: Ripley klonas till liv igen ca 200 år efter förra filmen. Hon får följa med ett halvskumt, halvkriminellt fraktar-gäng till en rymdstation där 12 st fullvuxna Aliens undersöks och experimenteras med. Hon förstår snart att forskarna på rymdstationen vill avla fram en Alien blandat med människa och att hon är en av försökskaninerna. Lagom till denna förskräckelse så bryter sig de Aliens som hålls fångna ut och helvetet börjar om igen.

Filmen håller ungefär samma klass som 3:an. Klart köp- och se-värd. Det jag inte gillade är att Ripley är hårdare en någonsin och beter sig mer som en actionhjälte en i de tidigare filmerna. Men annars bra story och underhållande.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke




söndag 5 augusti 2012

Alien 3 (1992)


Min och min polare Simons Alien-fördjupning fortsätter. Idag tog vi oss ann Alien 3 som regisserats av ingen mindre en David Fincher (Fight Club, Seven). Sigourney Weaver (Avatar) är tillbaka i huvudrollen och skräckfilms-känslan är tillbaka mer en vad den var i Aliens - Återkomsten. I de andra rollerna ser vi bland annat Charles S Dutton (Secret Window) och Lance Henriksen (som också var med i förra filmen, Aliens - Återkomsten).

HANDLING: Ripleys rymdfarkost krashar på en "fängelse-planet" som jorden har skickat sina värsta förbrytare till. Alla som var i rymdfarkosten förutom Ripley dör i krashen, och inte nog med det så inser hon snart att även en alien överlevde. Den börjar nu härja inne i ett av fängelserna och helt utan bra vapen eller teknologi så måste hon nu tillsammans med fångar och fångvaktare döda alien innan alien dödar dem.

Alien 3 håller nästan samma klass som 2:an.

En stark 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Starship Troopers (1997)


Då var det dags att ta sig en an en av mina favoriterfilmer när jag gick i högstadiet. Starship Troopers är en science fiction regisserad av Paul Verhoeven (Robocop). Filmen känns som den är uppdelad i 2 delar. Den första delen är som en blandning av en klassisk amerikansk tonårskomedi blandat med Full Metal Jacket. Den andra halvan är det totalt krig ala "Saving Private Ryan".

I rollerna syns bland annat Casper Van Dien (Sleepy Hollow), Dina Meyer (Saw-filmerna), Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) och Jake Busey (The Frighteners).

HANDLING: Den unge mannen Rico åker upp i rymden för att utbilda sig till soldat och tjänstgöra för Federationen, en militärstyrka som skyddar jorden från utomjordiska hot. Väl uppe på Federationens rymdbas så anfalls jorden av illasinnade insektsliknande utomjordingar. Rico och hans polare skickas till rymdvarelsernas hemplanet för att förinta dem. Det blir ett jävla krig!

Starship Troopers är en underhållande science fiction, som inte förstods när den kom. Filmen är dock en bra film med mycket knivskarp samhällskritik i.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Armageddon (1998)


Armageddon är en Action/Sci-Fi från 1998 gjord av Michael Bay (Transformers). I huvudrollerna syns många kända namn, däribland: Bruce Willis (12 Apornas Arme, Die Hard, Pulp Fiction), Ben Affleck (Pearl Harbor), Michael Clarke Duncan (Gröna Milen), Steave Buscemi (Big Lebowski) och Peter Stormare (Jurassic Park 2 Lost World, Big Lebowski).

HANDLING: En komet är på väg mot jorden, oljeborraren Harry (Willis) skickas upp i rymden med sitt team för att förstöra kometen innan den ödelägger hela jorden.

Typisk Hollywood-action med mycket orealistiska händelser i, dock så är den lite underhållande. Den Ryske kosmonauten som spelas av Stormare är klart ett lyft för filmen. Det är även kul att man i den här filmen får se Michael Clarke Duncan som spelade huvudrollen som den dödsdömde fången John Coffey i Den Gröna Milen.

Jag ger den 2 poäng av 5 möjliga.

//Wilke

tisdag 24 juli 2012

Aliens - Återkomsten (Alien 2) (1986)



Aliens - Återkomsten är en uppföljare till Ridley Scotts skräck/sci-fi-klassiker Alien. Denna gång står James Cameron (Avatar, Terminatior, Titanic) för regi.

I huvudrollen som den modige Ridley återfinns samma skådis so i första filmen, nämligen Sigourney Weaver. I andra roller syns bland annat: Michael Biehn (Terminator), Lance Henriksen (Alien VS Predator, Terminator), Bill Paxton (Apollo 13) och som den skrikande lilla ungen ser vi Carrie Henn som inte gjort någon mer film sen Aliens.

Den här filmen börjar där ettan slutade.

HANDLING:
Ridley vaknar upp från nedfrysningen och inser att hon blivit räddad. Dock så har det gått över 50 år och planeten där helvetet brakade löst sist har nu blivit en koloni där ett gäng människor bosatt sig. En mindre vacker dag kommer nyheten om att all kontakt har brutits med kolonin på planeten. Alien är tillbaka och många fler i antal den här gången. Ridley måste banka skiten ur dem!

Mer action en ettan.
Mindre skräck en ettan.
Bra film, men originalet är bättre.

En lite svagare 4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke


torsdag 19 juli 2012

V (2009)


Jag såg remaken på den gamla Sci-Fi kultserien V för ett tag sedan. Kenneth Johnsson som regisserade originalserien har den här gången skrivit manuset, men inte regisserat. I rollerna syns bland annat Elisabeth Mitchell (Lost), Joel Gretsch (The 4400) och som the Visitors ledare "Anna" ser vi Morena Baccarin (Serenity).

HANDLING: Det börjar circulera UFOn runt hela världens huvudstäder. Snart så visar utomjordingarna sig  och förklarar att "We are of peace, always.". men hur jävla snälla är dom egentligen? En liten grupp människor bestämmer sig för att bekämpa rymdvarelserna, trots att de är älskade av övriga jorden.

Helt okej, klart sevärd.

Helt klart underhållande.

En stark 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

Alien - Den Åttonde Passageraren (1979)


Efter att ha sett Ridley Scotts senaste Alien-film, Prometheus bestämde jag mig för att det var hög tid att se originalet ännu en gång.

Alien är en science fiction/skräckfilm från 1979 regisserad av just precis Ridley Scott (Prometheus, Gladiator). I huvudrollerna syns bland annat Sigourney Weaver (4 st Alien-filmer, Avatar, Ghostbusters 2), John Hurt (V för Vandetta, Nineteen Eighty-Four) och Yaphet Kotto (Rötter, The Running Man, Freddys Dead - Terror på Elmstreet 6).

HANDLING: Lastrymdskeppet Nostromo är på väg från ett uppdrag i en annan galax tillbaks till jorden. Dock så får de en nödsignal mitt ute i rymden från en underlig, mörk planet och beslutar sig för att landa och rädda de som skickat ut nödsignalen. De hittar inte de som skickat ut nödsignalen, men däremot finner de ett störtat skepp som är fullt med mystiska ägg. Här börjar helvetet.

Alien är en klaustrofobisk, stämningsfull och stressig rysare. 

En klassiker som alla bör se. Ett mästerverk.

5/5

//Wilke

måndag 2 juli 2012

Prometheus (2012)


Då har jag varit på bio igen vilket jag absolut inte ångrar! Ridley Scott (Alien) har gjort en fantastisk Sci-Fi/Skräck/Äventyrsfilm som från början annonserades som en prequel till just hans gamla mästerverk Alien. Dock så är det ingen prequel, utan snarare en Alien-film som utspelar sig parallellt med de gamla filmerna. Många coola hintar/likheter med originalet hittar vi i den här rullen.

I rollerna ser vi skådespelare som Noomi Rapace (Män som hatar kvinnor), Michael Fassbender (Inglorius Basterds) och Idris Elba (28 Dagar Senare).

HANDLING: Arkeologer spårar uråldriga väggmålningar som hittats lite här och där på jorden till yttre rymden. En expedition på 17 personer beger sig med rymdfärgan Prometheus till en avlägsen planet långt åt helvete ut i universum. De landar på planeten och helvetet brakar loss.

Otroliga specialeffekter, mörk stämning genom hela filmen och sjukt snygga aliens.

Endel saker i filmen känns lite ogenomtänkta, men jag vill inte spoila för mycket...

Men annars riktigt jävla bra.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

lördag 30 juni 2012

Yor: the Hunter from the Future (1983)


Håll i hatten hårt för nu blir det kalkonfilm. "Yor: the Hunter from the Future" är en Fantasy/Sci-Fi film skapad av Italienaren Antonio Margheriti som även ligger bakom filmer som "Cannibal Apocalypse", "Killer Fish" och "Naked You Die". I USA går han under artistnamnet Anthony M Dawson.

HANDLING: Yor är en man (från framtiden tydligen) som lever i en bisarr tidsålder där det är totalt krig mellan olika stammar bestående av stenåldersmänniskor. Han dödar och förstör allt i sin väg (till och med folk som han har i uppdrag att rädda!), han spöar Dinosaurier (som det tydligt syns att de är gjorda av papier-mache´) och han räddar den ena tjejen efter den andra (som han sedan dumpar helt okänsligt). Det är fighter, explosioner och UFOn (vad i helvete?) genom hela filmen. Ljudeffekter är stulna från Star Wars och Yor kan hantera futuristiska vapen fast han lever i en stenålders-värld.

Ja ni hör, den här filmen är en enda röra av action, laserstrålar, explosioner och pappers-dinosaurier. Jag skrattade mig verkligen oavbrutet genom hela filmen. Så dålig att den blir bra! Många skratt utlovas.

Ger inget betyg den här gången, men det är en sjukt kul film.

//Wilke




söndag 20 maj 2012

30 Days of Night (2007)


Då var det dags att spinna vidare på recensera-nya-filmer-spåret. Den här gången tar vi oss ann vampyrfilmen "30 Days of Night" som regisserats av David Slade (Hard Candy). I rollerna syns bland annat Josh Hartnett (Halloween H20, Black Hawk Down), Melissa George (Amityville Horror), Danny Huston (Children of Men) och Mark Boone Jr (Seven, Batman Begins, Halloween 2).

HANDLING: Det är dags att lämna den lilla staden i norra Alaska för en månad, solen kommer nämligen inte gå upp på 30 dagar. Några poliser och liknande folk stannar kvar i staden trots polarmörkret, men vad dom inte vet är att staden inom kort kommer invaderas av blodtörstiga vampyrer.

Mycket blodig och "grötig" film. Bra specialeffekter och originella vampyrer. Ännu en rolig sak är referensen till Bela Lugosi någonstans i mitten av filmen.

Helt okej! Klart köp och se-värd.

3 poäng av 5 möjliga.

//Wilke

söndag 13 maj 2012

Rise of the Planet of the Apes (2011)


Då ger vi oss in i Apornas Planet-serien igen och denna gång är det det nyaste tillskottet i serien som ska recenseras. Rise of the Planet of the Apes eller som den lanserades som i Sverige "Apornas Planet: (R)Evolution" är en Sci-Fi med både lite Drama och Action inslag. Filmen är regiserad av Rupert Wyatt (the Escapist) och i rollerna syns bland annat Andy Serkis (som spelade Gollum i Sagan om Ringen), James Franco (127 Hours) och Brian Cox (Braveheart, Troy).

Det jag gillar med filmen är referenserna till de gamla filmerna. Originalets klassiska replik "Get your stinking paws of me you damn dirty ape!" yttras. En av aporna heter Cornelia (referens till apan Cornelius i originalet). Endel saker är lånade från del 3, 4 och 5 vilket känns som en schysst hyllning. Det jag däremot blir tveksam mot är att det tar aningen för lång tid innan allt drar igång. Filmen känns lite seg i vissa delar, och slutet ger mig bara funderingar ifall det kommer en uppföljare.

HANDLING: En gravid försöksapa som är ovanligt smart omkommer, men bäbisen överlever. Denna lilla apa kommer inom några år bli ett av de största hoten mot mänskligheten. Han heter Ceasar, är mycket intelligent och börjar tröttna på människornas styre.

En helt okej 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke of the Apes

torsdag 5 april 2012

Hunger Games (2012)


Mina kära läsare, något mycket otroligt har hänt. För första gången i Skrattar och Spyrs historia så recenserar jag en film samma år som den kommit ut!

Jag har inte varit så aktiv här på senaste tiden eftersom jag inte mått speciellt bra. Tror även att det inte kommer bli så mycket recensioner den kommande tiden. Ska försöka få ordning på mig själv först. Men här bjuder jag på en helt ny och fräsch recension som kompensation.

Hunger Games är en Dystopisk Sci-Fi med Action-inslag från 2012 gjord av Gary Ross (Pleasantville). I huvudrollerna ser vi bland annat Jennifer Lawrence (X-Men), Wes Bentley (American Beauty), Paula Malcomson (Gröna Milen) och Rhoda Griffis (Walk the Line).

HANDLING: Filmen utspelar sig i framtiden. USA har blivit någon slags Fascistisk polisstat som inspirerats av Antikens Rom verkar det som. Vi får följa Katniss som lever fattigt i en by lång långt bort från de glamorösa städerna där bara överklassen får bo. En gång om året så firar man revolutionen genom ett slags gladiatorspel. 24 personer blir placerade i en skog och endast 1 person får komma ut levande. Katniss blir tvingad att delta.

Lite för lång film (2 timmar och 20 minuter) och aningen för förutsägbar. Men annars en helt okej film.

En 3:a av 5 möjliga poäng får den av mig. 

//Wilke

torsdag 15 mars 2012

Födelsedagsbarn!


Grattis på födelsedagen David Cronenberg (The Fly, Naked Lunch, Scanners). 69 år gammal nu!

//Wilke

tisdag 28 februari 2012

Barton Fink (1991)


Barton Fink är en Drama/Rysare från 1991 gjord av bröderna Coen som gjort sig kända för filmer som The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? och No Country For Old Men.

Barton Fink börjar som en ganska vanlig dramafilm om en författare som hamnar i Hollywood där han ska skriva manus till en brottningsfilm. Han bor i ett rätt kusligt hotell med en festlig försäkrings-försäljare som granne. Efter ungefär halva filmen får filmen en helt ny vändning och helt plötsligt befinner vi oss i rysare med mardrömmsliknande vibbar.

Mycket bra film, med ett fantastiskt slut som inte går att gissa sig till. Riktigt jävla bra!

En stark 4:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke


måndag 20 februari 2012

Frankenstein meets the Wolf Man (1943)


Då ger vi oss bakåt i tiden igen, tillbaks till de svartvita gamla klassikerna. Jag vet inte exakt var i wolfman-serien den här rackaren hamnar. Men i Frankensteinserien ser det ut såhär i den kronologiska ordningen:

1. Frankenstein (1931)
2. Bride of Frankenstein (1935)
3. Son of Frankenstein (1939)
4. Ghost of Frankenstein (1942)
5. Frankenstein meets the Wolf Man (1943)
6. House of Frankenstein (1944)

I rollerna ser vi Lon Chaney Jr (Mumiens Grav, the Wolfman) och Bela Lugosi (Dracula, Plan 9 from Outer Space) och för regi står Roy William Neill som även låg bakom Sherlock Holmes-filmerna från 40-talet.

HANDLING: Lon Chaney Jr spelar återigen varulven Larry Talbot som söker hjälp hos en Romsk kvinna eftersom han måste bli av med sin varulvsförbannelse. De reser ihop till staden där Dr Frankenstein brukade leva i. Snart väntar en konfrontation mellan 2 av filmhistoriens kändaste monster! Wolfman VS Frankenstein!

Bra film!

3 av 5 möjliga.

//Wilke

tisdag 7 februari 2012

Sherlock (2010) (Säsong 1 & 2)


Okej, nu hamnar vi lite avsides igen, jag vet. Det är sånt som händer här på Skrattar och Spyr. Jag vill tipsa (och tvinga) er att se BBC-serien Sherlock som jag precis nördat 2 säsonger av. Detta är en modern tolkning av den gamla klassiska sagan om Sherlock Holmes och Dr Watson.

Det utspelar sig i nutid. Sherlock och Watson hyr ett rum i centrala London. Istället för att skriva dagbok (som Watson gör i originalböckerna) så bloggar han i den här moderna tolkningen, istället för att ta en massa opium så försöker Sherlock sluta röka och istället för att ha kommit hem ifrån 1890-talets krig i Afghanistan så har Dr Watson kommit hem från 2000-talets krig i Afghanistan (Bra timing va?).

HANDLING: Sherlock och Watson är privatdetektiver som jobbar med att lösa ovanligt komplicerade brott. Sherlock är en helt känslokall sociopat medans Watson är en omtänksam kille som försöker få ihop sitt kärleksliv. Sherlocks bror Mycroft är en av Englands mäktigaste herrar och Sherlocks psykopatiska ärkefiende  Moriarty gör allt i sin väg för att döda Sherlock.

Fruktansvärt spännande!

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

söndag 5 februari 2012

The Omen (1976)


The Omen är en ockult skräckfilm från 1976, med tema djävulen. För regi står Richard Donner (The Goonies). I rollerna ser vi Gregory Peck (To Kill a Mockingbird, the Guns of Navarone) och Harvey Stephens (Omen 2006).

Handling: Kl 6 på morgonen den 6/6 1976 föds Damian. Damian adopteras av en rik byråkrat. Vad den rika nyblivna fadern till en början inte vet, är att Damian är son till Antikrist, och sänd till jorden för att påbörja undergången. 

The Omen är en välgjord rysarklassiker som även har inslag av deckare och mysteriefilm. Musiken är fruktansvärt obehaglig, och soundtracket räknas som en av de obehagligaste i filmhistorien. 

Mycket bra film som jag ständigt återkommer till. En dag ska jag ta tag i det och se uppföljarna. 

4 av 5 poäng. 

//Wilke


Frankenstein (1931)


Frankenstein är mycket viktig film. Tillsammans med Dracula så skulle jag påstå att det är en av de viktigaste filmerna för skräckfilms genren. Det här är filmen som gjorde "Galen-professor-skapar-monster"-filmen populär. Frankenstein sägs vara den mest koipierade filmen som gjorts. För regi står James Whale som även gjorde uppföljaren "Bride of Frankenstein" och även klassikerna "Invisible Man" och "Old Dark House".

Ett väldigt stort missförstånd med den här filmen är att folk tror att monstret heter Frankenstein, men så är det INTE. Det är proffesorn som skapar monstret som heter Frankenstein medans man refererar till monstret som "the Monster" eller "Frankensteins Monster".

I rollen som Frankensteins monster ser vi Boris Karloff, som på 30-40-talet tillsammans med Bela Lugosi (Dracula), Vincent Price (The Fly) och Lon Chaney Jr (Wolf Man) räknas till skräckfilmseliten runt den här tiden.

HANDLING: Galen vetenskapsman snor lik tillsammans med sin puckelryggade kollega Fritz. De bygger ihop ett monster som sedan löper amok.

Klassiker, en stark 4:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

lördag 4 februari 2012

Phantom of the Opera (1943)


Då fortsätter vi med ännu en Universal-Monsterfilm. Nämligen "Fantomen På Operan". Det finns en version som är ännu äldre (1925), men idag ger vi oss in på 40-tals versionen.

Fantomen På Operan är en lite annorlunda monsterfilm. Om jag ska lägga den inom några genrer så skulle det bli Drama/Rysare. Det sjungs hej vilt i den här filmen, så folk som ogillar klassiska musikaler blir varnade. Men det kanske ni redan listat ut eftersom filmen heter "Fantomen På OPERAN". Men det läskiga då? Jo:

HANDLING: En man jobbar som musiker i en orkester på en opera. En dag får han sparken och inser att operachefen har stulit musikstyckena han skrivit själv. Detta blir ingen bra kombo. Han börjar strypa och slå ihjäl folk och lyckas även bränna sönder sitt ansikte. Det blir en dålig vecka för honom med andra ord... Samtidigt får vi följa hans favorit sångerska och hennes 2 vänner (En polis och en skådespelare) som ständigt slåss om hennes uppmärksamhet.

Bra film, en stark klassiker. Dock så är inte jag den typen som gillar klassisk musik och opera (Lyssnar mest på Punk och Progg hehe) så för min smak blir det lite för mycket sång. Men endå en bra film och slutscenen när kloakerna kollapsar är fantastisk. Helt klart köp-och-se-värd.

En 3:a av 5 möjliga poäng får den.

//Wilke




söndag 15 januari 2012

the Wolf Man (1941)


Vi spinner vidare på Varulvstemat och går ca 70 år tillbaka i tiden. The Wolf Man är den filmen som gjorde varulven "poppis" igen. Wolf Man är regisserad av George Waggner som även är känd för att ha regisserat en hel drös med avsnitt i den gamla 60-tals Batman TV-serien. I rollerna ser vi Ralph Bellamy (Rosemarys Baby), Bela Lugosi (Dracula, Bride of the Monster) och som the Wolf Man ser vi Lon Chaney Jr. (Ghost of Frankenstein, the Mummys Tomb, Frankenstein Meets the Wolf Man).

Handling: En man kärar ner sig i en tjej. När ett gäng Romer slår sig ner utanför staden så bestämmer sig mannen och hans nyfunna kärlek att de ska hälsa på Romerna och be dem spå deras framtid. Dess värre går allt åt helvete och mannen slår ihjäl Bela Lugosi och blir en varulv.

Klassiker, jag lyfter på hatten!

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke


fredag 6 januari 2012

An American Werewolf in London (1981)


An American Werewolf in London är en rysare med en hel del humor i från 1981 regisserad av John Landis (Blues Brothers). I rollerna syns bland annat David Daughton (Sharknado 5), Griffin Dunne (After Hours) och Jenny Agutter (Child's Play 2).

Handling: Två amerikaner är ute och reser på den engelska landsbygden. De blir överfallna av en varulv men ingen verkar erkänna att varulvar existerar. 

An American Werewolf in London är utan tvekan den bästa varulvsfilmen som gjorts sedan The Wolfman från 1941. Bra effekter, härlig stämning, rolig humor, spännande handling. Jag har inget negativt att säga om den här filmen. 

5/5

//Wilke


söndag 1 januari 2012

Motorsågsmassakern 3 - Leatherface (1990)


Då startar vi året 2012 med att göra en djupdykning i B-skräckfilmsdjungeln. Vi ska nämligen ta oss an Leatherface - Texas Chainsaw Massacre 3 från 1990. Bakom spakarna sitter Jeff Burr som även gjorde tv-serien Land of the Lost från 1991. I rollerna ser vi bland annat Ken Foree (Dawn of the Dead, Devils Rejects), Michael Shamus Wiles (Lost Highway, Fight Club) och sist men inte minst Viggo Mortensen (Sagan om Ringen) som galen kannibal.

HANDLING: Leatherface och hans kannibalfamilj löper amok mot tonåringar i Texas.

Samma historia som i ettan i princip fast med mer action och påkostade effekter. Lyckas inte återskapa den ruggiga stämningen som originalet hade, men fortfarande en helt okej film. Av de gamla Motorsågsmassakern-filmerna (det finns 4 stycken) så är det den här som påminner mest om de remakes som kommit de senaste åren.

3 hammare i ansiktet av 5 möjliga! Klart se och köpvärd.

//Wilke