torsdag 6 januari 2022

Den Gröna Milen (1999)


Den Gröna Milen, eller "The Green Mile" är en dramafilm med övernaturliga inslag baserad på boken med samma namn av skräcklegenden Stephen King. För regi står Frank Darabont (The Mist, Nyckeln Till Frihet) och i rollerna syns en hel uppsjö med bra skådespelare, där ibland Tom Hanks (Cast Away, Catch Me If You Can), Michael Clarke Duncan (Armageddon), David Morse (12 Apornas Armé), Michael Jeter (Fear and Loathing in Las Vegas) och Doug Hutchison (för mig känd som Eugene Victor Tooms i X-Files).

Handling: En enorm svart man döms till döden för ett brott han inte begått. Mannen besitter övernaturliga helande krafter. Vi får följa de dödsdömda fångarna och vakterna på avdelningen "Den Gröna Milen" och se hur deras liv och öden flätas samman. 

Den Gröna Milen är som ni vet ingen renodlad skräckfilm eller science fiction, men filmen innehåller obehagliga scener, övernaturliga fenomen och en stämning som jag tycker platsar bland recensionerna här på Skrattar och Spyr. Jag älskar verkligen den här filmen, och den håller sig väldigt trogen boken, som jag också har läst. Ett mästerverk som alla Stephen King-fans borde se.

5/5

//Wilke

Inga kommentarer: