tisdag 25 januari 2022

Metropolis (1927)


Metropolis är en legendarisk science fiction från 1927 regisserad av Fritz Lang (M, The Testament of Dr Mabuse). 

Handling: I framtiden så lever de intellektuella ovan jord i en futuristisk stad medans arbetarklassen bor och arbetar under jorden. En kille, som är son till stadens mäktiga ledare blir kär i en kvinna som är ledare för arbetarna. Tjejen kidnappas av en galen professor, och arbetarna gör uppror. Hur ska det gå?

På det estetiska planet så går det inte att kalla Metropolis för något annat än ett mästerverk. Filmen var vid sin tid, den mest påkostade filmen i världen, och ut över fantastiska specialeffekter, som är långt före sin tid, så syns även över 30 000 statister framför kameran. Metropolis är inte bara en film, den är ett konstverk. 

Jag brukar inte politisera saker på den här bloggen, men eftersom Metropolis är en väldigt politisk film, så måste jag ändå kommentera detta. Jag gillade inte budskapet om samarbete mellan samhällsklasserna. Arbetarna var förtryckta och hade det förjävligt, och de borde ha störtat Metropolis tyranniske härskare istället för att till slut förlåta och samarbeta med honom. 

Trots mina politiska invändningar så är Metropolis en riktigt estetiskt imponerande klassiker som inspirerat allt från Star Wars och Batman till diverse monsterfilmer. En fröjd för ögat!

4/5

//Wilke

Inga kommentarer: