måndag 19 december 2016

Slaughterhouse 5 (1972)


Slaughterhouse 5, eller Slakthus 5 som den lanserades som i Sverige, är en psykologisk Sci-fi från 1972 regisserad av George Roy Hill som kanske är mer känd för sin westernklassiker "Butch Cassedy and Sundance Kid".

Slaughterhouse 5 har något "Stanely Kubrick-liknande" över sig. Känslan jag får av filmen påminner lite om Clockwork Orange eller Barry Lyndon.

Handlingen är svår att beskriva, men om jag ska försöka förenkla den så är filmen uppdelad i tre olika historier där huvudkaraktären bevittnar olika saker. Den första är hans liv under andra världskriget som amerikansk soldat i Tyskland. Den andra historien är 15-20 år senare hur hans liv blev hemma i USA efter kriget och den tredje historien är på en annan planet dit han blivit förd av utomjordingar.

Sen är det en del resor genom tid och rum. Är allt sant eller är han psykiskt sjuk?

Spännande, men Slaughterhouse 5 har inte åldrats jättebra tycker jag.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

måndag 12 december 2016

The Thing (1982)



En av mina absoluta favoritfilmer: John Carpenters The Thing! I rollerna ser vi bland annat Kurt Russel (Death Proof, The Hateful Eight)´och Keith David (Plutonen).

HANDLING: Ett fruktansvärt utomjordiskt väsen tar över människors kroppar på en isolerad forskningsstation mitt i ingenstans. Vem är fortfarande människa? Vem kan man lita på? Vem är The Thing?

Fantastiska, äckliga specialeffekter av Roy Arbogast som även jobbade med specieleffekterna till Star Wars: Return of the Jedi.

The Thing må vara en remake på den gamla klassikern The Thing from Another World men den är faktiskt bättre än originalet. Jag tycker att The Thing är ett mästerverk, därför ska jag inte avslöja för mycket om filmen. Jag säger bara att den är ett måste att se.

5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

The Uninvited (2009)


Ibland händer det faktiskt att jag ser och recenserar en film från 2000-talet. Det är inte ofta, så passa på att njuta om du gillar ny skräck. The Uninvited är en "mysterie-skräckis" från 2009 med bland annat Emily Browning (Ghost Ship), Arielle Kebbel (The Grudge 2) och Elisabeth Banks (Hunger Games-filmerna) i rollerna.

HANDLING: I och med att deras mor dog i en tragisk brand så hamnade den ena systern i en familj på Psyket. Nu har det gått en tid, farsan har träffat en ny tjej och systern återvänder. Dock så har det börjat spöka ute i farsans sommarstuga och något är inte helt rätt med farsans nya flickvän.

Ingen höjdare, men endå så pass spännande att man vill se klart filmen.

Jag ger den 2 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 7 december 2016

Rocky Horror Picture Show (1975)


Rocky Horror Picture Show är en skräck-komedi-musikal från 1975. I huvudrollen ser vi Tim Curry som för mig är känd som clownen Pennywise i Stephen Kings DET.

Innan jag säger något mer om filmen så bör vissa saker förklaras. Rocky Horror Picture Show är en kultfilm och har en stor fanatisk fanskara. Filmen bygger på en teater med samma namn och visas ofta på en bioskärm medans en teatergrupp spelar upp teatern samtidigt som att filmen visas i bakgrunden. Även publiken deltar i showen och fans har ofta med sig brödskivor och tidningar som används under vissa tillfällen i teatern/filmen. Publiken deltar även under musikalnumren genom att sjunga och dansa som skådespelarna í teatern/filmen. Detta gör Rocky Horror Picture Show till ett enda stor performence och inte bara en film.

HANDLING: Ett nyförlovat par söker skydd från en storm i ett gammalt slott. Där träffar de på en massa udda karaktärer som har en konferens om Transylvanien.

Bra musik, mycket rock n roll. Men det är en mycket udda film, jag förstår inte mycket.

Omöjlig att betygsätta.

//Wilke


tisdag 29 november 2016

The Thing From Another World (1951)


The Thing From Another World är en science fiction-klassiker från 1951. Den fick en remake 1982 i form av "The Thing" men var även en stor inspiration för Alien (1979).

Handlingen till The Thing From Another World är stundvis mycket lik John Carpenters The Thing från 1982, men den markanta skillnaden är att varelsen inte tar över folks kroppar utan vandrar runt likt en klassisk zombie och dödar människorna.

HANDLING: Vi får följa ett gäng forskare och militärer på en forskningsstation på Nordpolen. En dag finner de ett störtat UFO i isen samt en nedfryst kropp som de bestämmer sig för att värma upp igen. Det visar sig vara en mycket dålig idée.

Jag föredrar ofta originalen hur gamla de än är. Men i det här fallet så är faktiskt remaken bättre. Jag har sett tonvis med film från 30, 40 och 50-talet och de flesta filmerna är bättre än senare remakes men jag tycker att The Thing From Another World faller på en sak. Varelsen. Kunde dom inte gjort något annat? Rymdvarelsen ser ut som en blandning av Frankensteins monster och en morot.

Nåja.

Keep watching the skys.

En svagare 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

The Blob (1988)

The Blob är en Sci-fi-skräckis från 1988. Den är en remake på filmen med samma namn från 1958. För regi står Chuck Russel (Terror på Elmstreet Part 3) och i rollerna syns bland annat Kevin Dillon (The Doors-filmen) och Shawnee Smith (Saw 2, Saw 3). En rolig liten cameo görs av Jack Nance (Twin Peaks, Eraserhead).

HANDLING: En komet slår ner någonstans i USA och ur kometen kommer varelsen The Blob, som ser ut som en stor gelépudding. The Blob anfaller en stad och vi får följa ett gäng tonåringar i deras kamp för överlevnad.

Effekterna är fantastiska och liknar de vi sett i The Thing, The Fly och From Beyond, men handlingen är inte superspännande och man bryr sig inte om karaktärerna.

Godkänd, men inte jättebra. Jag gissar att originalet från 50-talet är bättre.

Jag ger den en stark 2:a av 5 möjliga poäng.

/Wilke

måndag 21 november 2016

Lida (1990)



Misery eller Lida som den heter på svenska, är en psykologisk drama-rysare från 1990. I huvudrollerna ser vi James Caan (Gudfadern) och Kathy Bates (Titanic). För regi står Rob Reiner som även regisserade filmatiseringen av Stephen Kings "Stand by Me".

Filmen är baserad på boken med samma namn skriven av skräckens mästare Stephen King. Dock så tycker jag att Lida allt för ofta blir förbisedd. Den "normale" filmkonsumenten har oftast inte sett Lida, vilket jag tycker är fruktansvärt synd då Lida är en av de bästa filmatiseringarna som gjorts på Stephen Kings böcker.

HANDLING: En otroligt känd författare är med om en bilolycka och hittas i sitt bilvrak av en fanatisk beundrare. Hon tar med den skadade författaren hem och tvingar han med våld att skriva fler böcker. Helvetet kan börja.

En film man verkligen lever sig in i. Man lider verkligen med huvudkaraktären.

Skrämmande och perfekt.

5 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 26 oktober 2016

Clash of the Titans (1981)



Clash of the Titans eller "Gudarnas Krig" som den lanserades som i Sverige är en udda amerikansk Äventyrsfilm från 1981. Den innehåller så pass mycket "Rysar-element" så att jag tycker att den förtjänar att nämnas här på Skrattar och Spyr. Ibland går vi outside the box.

Clash of the Titans baserar sin handling på flera olika Grekiska mytologiska berättelser. Efter att ha sett den här filmen så inser man hur mycket Disneys Hercules har stulit från Clash of the Titans. Jag menar inte handlingen (för dessa historier har ju berättats i hundratals år) men rent visuellt och estetiskt så har Disney verkligen stulit från den här filmen!

För regi står Desmond Davis som är helt okänd för mig. I rollerna syns bland annat Maggie Smith (Harry Potter), Clair Blom (The Haunting) och Laurence Oliver (Spartacus). Effekterna är gjorda av legenden Ray Harryhausen (1 Million Years BC).

HANDLING: En ung grabb som råkar vara son till gudarnas fader Zeus ger sig ut i världen för att dräpa Titaner och vinna sin drömtjejs hjärta.

Den här filmen har de bästa stop-motioneffekterna jag någonsin sett. Jag älskar det!

Ett stort minus är dock att filmskaparna kastat in en ROBOTUGGLA i handlingen. Jag menar, Clash of the Titans utspelar sig för över 2000 år sedan, kunde de inte komma på något bättre än en robotuggla??? Och som om inte det vore illa nog så beter den sig och låter exakt som Star Wars-karaktären R2D2

Filmen har högt tempo och blir aldrig tråkig, trots sin längd på 2 timmar.

En 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 12 oktober 2016

Wizard of Gore (1970)


Herschell Gordon Lewis brukar kallas för "The godfather of Gore". Han brukar ges cred för att vara den första regissören som öste in så kallad "gore" i skräckfilmen. Redan under det tidiga 60-talet var hans filmer så extremt fyllda med blod och inälvor att skräckfilmer som kom 10-15 år senare bleknar i jämförelse.

Det är den andra filmen jag ser av Herschell Gordon Lewis. Den första var Bloodfeast, och jag vill säga att Wizard of gore är snäppet vassare även om skådespelarinsatserna är så pass dåliga att jag sitter och fnissar igenom filmen.

HANDLING: En programledare och en journalist går på trolleriföreställning. Dock så är det ingen vanlig trollkarl, alla i publiken som deltar som frivilliga i hans trollerishow dör efter showen på riktigt. ¨

Se filmen! Herschell Gordon Lewis är alldeles för underskattad och förbisedd. Han dog tyvärr förra månaden den 26 September 90 år gammal. Vila i frid.

En stark 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke



onsdag 5 oktober 2016

Poultrygeist (2006)


Från det ökända filmbolaget Troma´s grundare Lloyd Kaufman kommer här en av det mest vrickade filmerna jag skådat. En film som får Braindead att framstå som barnvänlig.

HANDLING:
Jag vet inte riktigt vad jag kan säga om handlingen. Filmen utspelar sig i en Kentucky Fried Chicken-liknande restaurang, som invaderas av muterade köttätande kycklingar.

En man bajsar ihjäl sig, en killes pungkulor slits av för att sedan hamna i fritösen, det är spyor, blod och bajs överallt och på toppen av allt så är Poultrygeist en musikal.

Filmbolaget Troma har gjort sig kända som det filmbolag i världen som släpper all skitfilm ingen annan vill släppa. Har du inte sett någon Troma-film tidigare och är nyfiken på Troma så tycker jag att Poultrygeist kan vara en bra film att börja med då den känns liiiiite mer "påkostad" än andra Troma-filmer.  

Poultrygeist är en underhållande film. Men bör inte ses av den med känslig mage.

Jag ger den 3 muterade kycklingar av 5 möjliga!

//Wilke


lördag 17 september 2016

The Curse of Frankenstein (1957)


Mellan åren 1947 och 1957 så gjordes i princip inga riktiga skräckfilmer. Den så kallade Atomic Age-eran hade tagit över och fokuset låg på science fiction. Men så tog det brittiska filmbolaget Hammer tjuren i hornen och kickstartade skräckgenren igen. Startskottet för den nya blodigare skräckfilmen var just The Curse of Frankenstein regisserad av Terrence Fisher (Horror of Dracula, The Mummy). I huvudrollerna syns de två tungviktarna Christopher Lee (Horror of Dracula, Sagan om Ringen, Star Wars) och Peter Cushing (Horror of Dracula, Star Wars).

HANDLING: Vetenskapsmannen Frankenstein sitter i fängelse och berättar för en präst om hur han hamnade där. Att sy ihop kroppar av likdelar och ge dom liv är en av anledningarna.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

söndag 28 augusti 2016

Mountain of the Cannibal God (1978)


Då var det dags igen för en italiensk kannibalfilm. Vi pratar alltså om Mountain of the Cannibal God som är regisserad av Sergio Martino. Under slutet på 70-talet och början på 80-talet så vällde det ut kannibalfilmer från Italien med extremt våld och väldigt grafiska scener i.

Kändast (och förmodligen bäst) av alla Kannibalfilmer är den ultravåldsamma och chockerande filmen Cannibal Holocaust. För den som är nyfiken på dessa extrema filmer så skulle jag kunna rekommendera att se till exempel Mountain of the Cannibal God först. Den funkar bra som en introduktion till genren och är inte lika våldsam som Cannibal Holocaust eller Cannibal Ferox.

HANDLING: En räddningsexpedition ger sig ut för att rädda en försvunnen forskare som försvunnit på en ö. Snart inser dom att ön är bebodd av kannibaler.

Inget mästerverk men helt okej. De kunde ha gjort den kortare. Sämre än Ferox och Holocaust, men fortfarande intressant och sevärd.

En stark 2a av 5 möjliga.

//Wilke


måndag 1 augusti 2016

Cannibal: The Musical (1993)


Cannibal: The Musical är en skräck-komedi-musikal från 1993 med och av South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone. Filmen påstår sig även vara baserad på en riktig händelse. Detta trodde jag var ett skämt, men efter att ha googlat lite så stämmer det faktiskt. Cannibal the Musical är baserad på händelserna kring den amerikanska kannibalen Alferd Packer.

Filmen är släppt via det legendariska filmbolaget Troma som gjort sig kända för att släppa all skitfilm ingen annan vill släppa.

HANDLING: Vi får följa den unga guldvaskaren Alferd Pecker i hans jakt på sin försvunna häst. Snart befinner sig Alferd och hans vänner sig totalt vilse i den amerikanska vildmarken. Måste de övergå till kannibalism för att överleva?

Riktigt rolig film. Samma typ av humor som South Park (fast med något mer blod och gore). Är du som jag ett stort South Park-fan så kommer du garanterat uppskatta den här rullen!

Samma charmiga kassa kvalite' som andra Troma-filmer.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke



tisdag 26 juli 2016

From Dusk till Dawn (1996)


Då har jag äntligen fått arslet ur vagnen och sett From Dusk till Dawn från 1996.

För regi står Robert Rodriguez (Planet Terror, Sin City) och i rollerna syns bland annat George Cloony (O Brother where art thou?), Quentin Tarantino (Kill Bill), Harvey Keitel (Reservoir Dogs), Juliette Lewis (Natural Born Killers) och skräckfilmslegenden/special effekt-geniet Tom Savini som bland annat gjorde allt splatter till Dawn of the Dead och Fredag den 13e. Ja ni hör gott folk, halva Hollywood är med i den här rätt udda filmen.

HANDLING: 2 kriminella galningar har mördat massa folk och är nu på väg mot Mexico. De tar en familj som gisslan och snart går filmen från att osa Tarantino-rulle till att bli en ren och skär skräckfilm.

Riktigt jävla bra!

Jag ger den 4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

söndag 10 juli 2016

House on Haunted Hill (1959)


House on Haunted Hill är en klassisk "hemsökta hus-film" från 1959. I huvudrollen briljerar skräcklegenden Vincent Price (The Fly, House of Wax, Edward Scissorhands). För regi står B-filmslegenden William Castle (The Tingler). 

HANDLING: En förmögen gubbe (Vincent Price) bjuder in ett gäng (för varandra) okända människor att övernatta på en hemsökt herrgård. Gubben erbjuder 10 000 dollar till de som klarar av att stanna hela natten. Snart börjar det dock knaka i fogarna och de spöken som hemsöker herrgården går till offensiv mot människorna.

Mycket bra film! Över genomsnittet. Bland de bättre filmer jag sett på temat.

4 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

lördag 9 juli 2016

The Old Dark House (1932)


The Old Dark House är en riktig klassiker från 1932. I rollerna syns bland annat Boris "Frankenstein" Karloff, Melvyn Douglas (Being There) och Gloria Stuart (Titanic, The Invisible Man). För regi står James Whale som utan tvekan är mest känd som mannen bakom Frankenstein.

HANDLING: Fem stycken personer på resande fot söker skydd från en storm i ett gammalt hus. I huset huserar den märkliga familjen Femm. Allt är inte som det verkar.

Stillbildande klassiker som du borde se om du gillar old school-skräck. Men inte en av mina favoriter från 30-talet.

Jag ger den 3½ av 5 möjliga poäng.

//Wilke

American Horror Story - Säsong 1 (2011)


American Horror Story är en tv-serie som startade 2011. Varje säsong börjar om på en helt ny historia fast med samma återkommande skådespelare. Tim Hunter som skrev ett gäng avsnitt till tv-serien Twin Peaks har skrivit några av avsnitten i American Horror Story.

HANDLING: Säsong ett av American Horror Story är en klassisk "hemsökta hus-historia" där vi får följa en familj som är nyinflyttade i ett stort gammalt hus. Vad de inte vet är att alla som dött i huset tidigare är dömda att hemsöka huset i all evighet.

Lika mycket en dramaserie som en rysare. Inga för mig kända skådespelare. Skådespelarinsatserna är bra, men det finns en hel drös med karaktärer som jag tycker är muppiga eller störande.

Inget mästerverk, men sevärd!

En 2½ av 5 möjliga poäng.

//Wilke

The Woman in Black (2012)



The Woman in Black är en skräckfilm från 2012 regisserad av James Watkins (Eden Lake). I huvudrollen ser vi Daniel Radcliffe (Harry Potter).

HANDLING: Filmen utspelar sig under tidigt 1900-tal. Radcliffe spelar en jurist som får i uppdrag att besöka ett hus i Englands träskmarker. Kvinnan som bodde i huset har dött och lämnat efter sig massor med pappersarbete som Radcliffes karaktär måste få ordning på innan huset kan säljas. Vad han inte anar är att Kvinnan inte är helt borta, hennes ande hemsöker fortfarande huset.

Kuslig film med spännande atmosfär. En helt okej skräckfilm.

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng!

//Wilke

tisdag 7 juni 2016

Mars Attacks! (1996)


Mars Attacks! är en Sci-Fi/Komedi regisserad av Tim Burton (Edward Scissorhands, Batman m.m.) från 1996.

I huvudrollerna syns massor av kända skådespelare som till exempel Jack Nicholson (The Shining), Pierce Brosnan (90-talets James Bond), Danny DeVito (Batman Returns), Sarah Jessica Parker (Sex and the City), Michael J Fox (Back to the Future) och så vidare...

Filmen är tydligt inspirerad av B-filmsregissören Ed Woods flaggskepp till kalkon/kultfilm Plan 9 from Outer Space.

HANDLING: En armada av UFOn har omringat jorden. Snart ska det första mötet mellan Människor och Marsianer ske, hur ska det gå?

Rolig film, enligt mig en av Tim Burtons bästa.

Jag ger den en stark 3:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke

onsdag 6 april 2016

The Two Faces of Dr Jekyll (1960)


Terrance Fisher (Horror of Dracula, Curse of Frankenstein) ligger bakom denna filmatisering av den klassiska boken "The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde". Över 20 stycken filmatiseringar har gjorts på boken och det här är den första filmatiseringen jag sett.

I huvudrollen ser vi den för mig okända skådespelaren Paul Massie. I andra roller syns Christopher Lee (Horror of Dracula, Sagan om Ringen) och Dawn Addams (Die 100 augen des Dr Mabuse).

HANDLING: Vi får följa forskaren Dr Jekyll som är besatt av sin forskning om människans psyke. Snart utväcklar han en ny personlighet i form av den mordglade Mr Hyde.

Bra film! 3 av 5 Möjliga poäng.

//Wilke

Dracula A.D. 1972 (1972)


Då var det dags för den sjätte filmen i ordningen i filmbolaget Hammers "återuppväckelse" av Dracula. Som vanligt ser vi Christopher Lee (Sagan om Ringen, Star Wars m.m.) i titelrollen som den blodsugande greven. I andra roller syns bland annat Peter Cushing (Horror of Dracula, The Mummy (1959), Star Wars) som återvänder i rollen som Dr Van Helsing.

Detta är den första Dracula-filmen i serien som inte utspelar sig (helt och hållet) under 1800-talet.

HANDLING: Ett gäng kicksökande Hippies lyckas få Dracula att återuppstå under en satanistisk ritual. En av kvinnorna i sällskapet är avkomma av familjen Van Helsing som sedan första början kämpat mot Draculas terror. Hur ska det gå?

Den här filmen påminner mer om en slasher (Fredag den 13e, Halloween och liknande filmer) än de tidiga. Sedan så innehåller den riktigt kass musik som dyker upp i tid och otid konstant genom hela filmen, även i de mest opassande tillfällena. Den första skitkassa låten håller på 14 minuter in i filmen. Men trots det så fångar den samma känsla som tidigare filmer. Mycket tack vare Lee och Cushings fantastiska skådespelarinsatser.

En av de svagare filmerna i serien, men fortfarande underhållande!

Jag ger den 3 av 5 möjliga poäng.

//Wilke

måndag 28 mars 2016

Rasputin - The Mad Monk (1966)



Rasputin - The Mad Monk är en ockult drama/äventyrsfilm från 1966 baserad på historierna/skrönorna om den riktiga galna munken Rasputin som härjade i Ryssland i början på 1900-talet. I huvudrollen ser vi Christopher Lee känd från Sagan om Ringen och The Horror of Dracula.

HANDLING: Vi får följa den alkoholiserade och sexälskande mystikern/munken Rasputin och hur han tar sig in i maktens korridorer i Tsar-ryssland.

Filmen innehåller massor med historiska felaktigheter och det mesta känns påhittat. Christopher Lee spelar över en hel del (vilket förmodligen skulle vara en del av hans karaktärs drag) men det blir svårt att ta hans karaktär seriöst. Ur humorsynvinkel där emot blir Christopher Lee mycket underhållande, men eftersom filmen tar sig själv på så stort allvar så är det nog inte meningen att det ska vara roligt.

Trots allt blir det en något underhållande film.

Jag ger den en stark 2:a av 5 möjliga poäng.

//Wilke



söndag 27 mars 2016

One Million Years B.C. (1966)


One Million Years B.C. är en brittisk historiskt inkorrekt äventyrsfilm från 1966. Filmen var filmbolaget Hammers hundrade produktion. Effekterna är gjorda av legenden Ray Harryhausen (Clash of the Titans)

One Million Years B.C. utspelar sig (som ni hör på namnet) 1 000 000 år före Kristus. Dinosaurier, Jättesköldpaddor, Jättespindlar, Stenåldersmän, Apor och Ödlor jagar och spöar skiten ur varandra i 1 timme och 40 minuter.

Ingen dialog förekommer i filmen, istället pratar stenåldersmänniskorna något slags hittepå-språk.

I början av filmen tyckte jag ändå att den hade imponerande specialeffekter för att vara gjord 1966, och det har den. Men filmen är alldeles för lång och har i princip ingen handling och detta kan inte de coola specialeffekterna väga upp.

Jag ger den 2 av 5 möjliga poäng.

//Wilke


lördag 26 mars 2016

The Devil Rides Out (1968)


The Devil Rides Out är en ockult rysare regisserad av Terence Fisher som nog är mest känd för att ligga bakom "Horror of Dracula", "The Curse of Frankenstein" och "Frankenstein and the Monster from Hell". Likt de tidigare nämnda filmerna så är Devil Rides Out också en Hammer-produktion.

Hammer var det filmbolaget som kickstartade skräckgenren igen på 60-talet efter att genren under 50-talet varit dominerad av den så kallade Atomic Age-eran. I princip alla filmer handlade om misslyckade experiment, UFO-invasioner eller jättedjur som anfaller. Hammer gick tillbaka till de kusliga slottens tid och brukar oftast ges ansvaret för att ha infört blod och gore i skräckfilmen.

I huvudrollen i den här filmen ser vi åter igen Christopher Lee (Horror of Dracula, Sagan om Ringen) och Devil Rides Out ska tydligen varit en av de filmer han var stoltast över.

I USA ändrades titeln till "The Devils Bride" eftersom de amerikanska distributörerna tyckte att originaltiteln lät som en westernfilm.

HANDLING: En grupp människor måste rädda sina vänner och stoppa en galen satanistisk sekt från att åkalla Satan till jorden.

Samma kusliga atmosfär som andra Hammer-produktioner.

Jag ger den 4 av 5 möjliga poäng.  

//Wilke


onsdag 9 mars 2016

Ash vs Evil Dead (2015)


När det var spikat att Sam Raimi skulle återvända med en uppföljare på de gamla Evil Dead-filmerna så var förväntningarna höga. När man sen fick reda på att det handlade om en hel tv-serie och inte en film så blev man sjukt nyfiken på hur det skulle bli. Ännu bättre blev det när Bruce Campbell som spelat hjälten i filmerna återvänder som den arroganta anti-hjälten Ash. Jag längtade ihjäl mig, och besviken blev jag verkligen inte!

Jag var rädd för att Ash vs Evil Dead skulle följa den hemska skräckfilms-trenden med att animera allt blod och all gore. De använder sig av animering i viss mån men överlag så är effekterna i sann DIY-anda med fejkblod och fejkinälver som flyger åt alla håll och kanter.

Det är svårt att sammanfatta handlingen på en hel tv-serie utan att spoila något, men grunden i Ash vs Evil Dead är att Onskan åter vaknar till liv. Ash ger sig iväg med sina två jobbarkompisar från varuhuset där han jobbar för att driva tillbaka diverse demoner och så kallade Deadites tillbaka till avgrunden. Dock så är han förföljd av en polis och en demonjägare som tror att det är Ash som släpper lös ondskan avsiktligt.

Helt perfekt. Satan så jag längtar tills nästa säsong!

5 av 5 möjliga poäng!

//Wilke

söndag 14 februari 2016

Scars of Dracula (1970)



Scars of Dracula är den femte filmen i ordningen med Christopher Lee som den blodsugande greven i filmbolaget Hammers remakes på originalet. Denna gång står Roy Ward Baker (Asylum) för regi. 

HANDLING: En ung kille som ligger runt mycket sticker från stan efter att det kärvat ihop sig med kvinnorna. Dum som han är så hamnar han i klorna på Dracula. Vi får följa hans bror och broders festmö som åker runt och letar efter honom, men snart har även dom skitit i det blå skåpet.

Något sämre än del 4, men bättre än del 3. en bra rulle helt enkelt! Den här filmserien håller än så länge en någorlunda hög standard, men sedan finns ju del 6 och 7 också. De har jag inte sett än.

3 av 5 möjliga poäng!


//Wilke

söndag 31 januari 2016

The Haunting (1963)


The Haunting är en rysare från 1963 regisserad av Robert Wise, som kanske är mest känd som mannen bakom "Sound of Music". Dock så minns skräckfilmsentusiaster Robert Wise främst för hans stillbildande skräckfilmer som "The Day the Earth Stood Still" och "The Body Snatcher".

HANDING: En forskare på det paranormala styr ihop ett team som ska undersöka en hemsökt herrgård kallad "The Hill House". Deras mål är att bevisa att spöken faktiskt existerar men alla i gruppen är inte jättestabila. Sakta men säkert börjar våran huvudrollsinnehavare tappa greppet. 

Överlag gillade The Haunting, En malande spöklik stämning går rätt igenom hela filmen. Detta är en tidig psykologisk rysare faktiskt. Det negativa med filmen var att de var glest med paranormala aktiviteter. Jag vill se spöken! Sedan kändes filmen något för lång med sina 2 timmars speltid. Men överlag var den bra, och det är inte så ofta jag tycker äldre filmer är särskilt obehagliga! 

3 av 5 möjliga poäng. 

//Wilke