torsdag 20 juni 2019

Psycho (1960)


Psycho är en psykologisk rysare från 1960 regisserad av Alfred Hitchcock (The Birds, Vertigo, The Man Who Knew Too Much), i rollerna syns bland annat Anthony Perkins (även Psycho 2, 3 och 4), Janet Leigh (John Carpenters The Fog) och Martin Balsam (12 Angry Men).

Handling: En ung kvinna stjäl 40 000 dollar och försvinner sedan spårlöst. En detektiv, hennes syster och hennes pojkvän letar febrilt efter henne och spåren leder till Bates Motell...

Det finns mycket att säga om Psycho. Filmen är den första av många som bygger (löst) på den verkliga seriemördaren Ed Gein. Det ikoniska soundtracket skulle sedan komma att kopieras av otaliga skräckfilmer, som till exempel Re-Animator. Ska man hårdra det så är hela den så kallade Slasher-genren en direkt produkt utav Psycho. Filmen var även så pass mycket före sin tid, med sitt tema på psykisk sjukdom, att de var tvungna att förklara filmens twist i slutet, i en scen, så att de som såg filmen skulle förstå vad det var som hade hänt i filmen. En annan rolig sak är att Martin Balsam var så trött på att bli associerad med Psycho att han endast återvände till sin roll som detektiv en enda gång till, när filmen skulle parodieras i den hysteriskt roliga "När Skinkorna Tystnar".

Psycho är ett mästerverk. Perfekt skådespel, främst av Anthony Perkins, filmmusiken är en av de bästa som komponerats och hela filmen är briljant konstnärligt filmad. Det finns ingenting att klaga på alls. Se den!

5/5

//Wilke

Inga kommentarer: