fredag 21 juni 2019

War for the Planet of the Apes (2017)


War for the Planet of the Apes är den tredje och sista filmen (?) i ordningen i den nya omgången Planet of the Apes-filmer. För regi står Matt Reeves (Cloverfield, Let Me In, Dawn of the Planet of the Apes) och i rollerna syns bland annat Andy Serkis (känd som Gollum i Sagan om Ringen) och Woody Harrelson (Zombieland).

Handling: Apornas ledare Caesar försöker desperat mäkla fred med människorna. De vägrar dock att lyssna och snart finner sig aporna tillfångatagna och sätts i ett slags koncentrationsläger som människorna driver. Caesar måste rädda sin son, befria alla apor och döda den sadistiske lägerkommendanten.

Det jag gillar med den här filmen är att den knyter ihop säcken. War for the Planet of the Apes ger oss flera svar varför allt blev som det blev och visar en stor respekt inför originalet från 1968. Vi får reda på varför "The Forbidden Zone" är just förbjuden, vi får reda på de otäcka korsens ursprung som omger zonen. Flera av karaktärerna, både apor och människor, bär samma namn som huvudkaraktärerna i originalet. Om detta är samma karaktärer låter jag vara osagt då originalet, om jag förstått det rätt, utspelar sig flera hundra år framåt i tiden. Detta är alltså en film man verkligen kommer tycka är intressant om man är ett fan av originalet från 1968.

Ett minus är den komiske karaktären "Bad Ape" som inte platsar i denna annars så mörka historia. Tankarna far till Jar Jar Binks i Star Wars. Men trots detta är nog det här den starkaste filmen av de 3 moderna filmerna.

3½ / 5

//Wilke of the Apes




Inga kommentarer: